Moždani udar, moj put prema spoznaji
Dr. Jill Bolte Taylor

Doima se da su suvremeni neuroznanstvenici zadovoljni intelektualnim raspravljanjem o funkcijskoj asimetričnosti dviju moždanih polutki s neurološkog stajališta pa minimalno raspravljaju o psihološkim razlikama ili razlikama osobnosti tih dviju struktura. Karakter našeg desnog uma najčešće se ismijava i prikazuje u krajnje nepovoljnom svjetlu samo zato jer ne razumije verbalni jezik i ne poima linearno razmišljanje. U slučaju analogije dr. Jekylla i gospodina Hydea, osobnost desne polutke našeg mozga prikazuje se kao neobuzdan, potencijalno nasilan, imbecilan, prilično odvratan neznalica koji čak nije ni svjestan i bez kojega bi nam vjerojatno bilo bolje! Kao prava suprotnost, naš lijevi um rutinski se slavi kao lingvistički, uređen, metodičan, racionalan, pametan i kao sjedište naše svijesti.

Dominacija racionalne lijeve polutke

Prije iskustva moždanog udara stanice lijeve polutke mojega mozga bile su sposobne dominirati stanicama moje desne moždane polutke. Mojom je osobnošću dominirala sklonost prosuđivanja i analitičnost lijeve moždane polutke. Kad sam uslijed izljeva krvi izgubila jezične centre u lijevoj moždanoj polutki, koji su definirali moje „jastvo“, te stanice više nisu mogle sputavati moj desni um.

Zbog toga sam mogla jasno razlučiti dvije vrlo različite osobnosti koje su živjele u mojoj lubanji. Osim što različito poimaju i razmišljaju na neurološkoj razini, dvije polovice mojega mozga izražavaju vrlo različite sustave vrijednosti, utemeljene na vrstama informacija koje primaju pa stoga izražavaju vrlo različite osobnosti. Moždani udar doveo me je do spoznaje da je u srži svijesti desne polutke mojega mozga osobnost koja je izravno povezana s mojim osjećajem dubokog unutarnjeg mira. Ta je osobnost potpuno posvećena izražavanju mira, ljubavi, radosti i suosjećanja u svijetu.

To dakako ne znači da bolujem od poremećaja višestruke osobnosti. Taj je poremećaj mnogo složeniji od onoga što sam opazila. Oduvijek nam je bilo teško razlučiti osobnost desnog i osobnost lijevog uma jer se doživljavamo kao jedna osoba s jednom sviješću. Međutim, većina ljudi uz vrlo malo smjernica lako razaznaje te dvije osobnosti, ako ne u sebi, tada u svojim roditeljima ili partnerima. Uvidjevši tko je tko u našoj lubanji, svojemu životu možemo pristupiti iz uravnoteženijeg mozga.

Doima se da se mnogi od nas redovito bore s dijametralno suprotnim osobnostima koje vode glavnu riječ u našim glavama. Zapravo svi s kojima razgovaram potpuno su svjesni sukobljenih dijelova svoje osobnosti. Mnogi govore kako ih glava (lijeva polutka) upućuje učiniti jedno, dok ih srce (desna polutka) upućuje učiniti upravo suprotno. Neki razlučuju ono što misle (lijeva polutka) od onoga što osjećaju (desna polutka). Neki govore o svijesti uma (lijeva polutka) nasuprot instinktivnoj svijesti tijela (desna polutka). Neki razlikuju radni um (lijeva polutka) od uma godišnjeg odmora (desna polutka). I, dakako, imamo muški um (lijeva polutka) prema ženskom umu (desna polutka).

Spoznaja unutarnjeg mira

Moj cilj u procesu oporavka poslije moždanog udara nije bilo samo uspostavljanje zdrave ravnoteže između funkcionalnih sposobnosti mojih dviju polutki, nego i veća mjera utjecaja na to koja će osobnost dominirati mojim viđenjem u bilo kojem trenutku. To smatram važnim zato jer su dubok unutarnji mir i suosjećanje proizašlo iz ljubavi, najvažnije značajke desne polutke mojega mozga.

Radionice u rujnu

Datum: 07.09.2019.
Vrijeme: 9:30 – 13:00
Mjesto: centar Snaga namjere
Voditeljica: Tihana Ilić Prskalo
Cijena: besplatno

Datum: 14.09.2019.
Vrijeme: 9:30 – 13:00
Mjesto: centar Snaga namjere
Voditeljica: Marina Nardin
Cijena: besplatno

Datum: 28. 09. 2019.
Vrijeme: 9:30 – 13:00
Mjesto: centar Snaga namjere
Voditeljica: Marina Nardin
Cijena: besplatno