Jako puno odraslih još uvijek čeka ono što je izostalo u djetinjstvu…potvrdu od roditelja da vrijede i da su značajni. Naravno to se poslije prebacuje na razno razne autoritete, partnere i ponekad na vlastitu djecu.

Dječja potreba za potvrdom od roditelja je izuzetno važna. Tako se oblikuje osjećaj vlastite vrijednosti i samopouzdanja kod djece, a može imati i dugoročne posljedice na emocionalno zdravlje odraslih. Život koji se nastavlja takvom ranom dinamikom, kad pokušavamo pridobiti ljubav onih koji nam to ne pružaju, biti će težak i bolan. Čekajući očajnički kad će doći taj dan da nas netko vidi i potvrdi, najčešće razvijamo sposobnost da razočaravamo. Sve se vrti u začaranom krugu dječje neostvarene potrebe i straha da „zaista ne vrijedimo“ i ne zaslužujemo prihvaćanje. Možemo razviti stil preživljavanja udovoljavanjima drugima ne bi li tako dobili potvrdu. Može se razviti perfekcionizam koji će „pokazivati drugima“ kako smo besprijekorni, pa ćemo onda možda biti prihvaćeni bez kritike. Ali ono što se također razvije kod određenog broja ljudi je razočaravanje drugih, da se potvrdi krivo dječje uvjerenje „da zaista ne vrijede ništa“. Nevjerojatno je kako iz nesvjesnog izlazi kreacija neuspjeha u svakodnevni život…i netko ponese ulogu vječnog „luzera“, gubitnika u kojeg se ne isplati ulagati pažnja, povjerenje i ljubav.

Svi ovi stilovi preživljavanja su samo načini kako smo prošli kroz djetinjstvo. Na žalost mnogi se identificiraju s njima i trajno povjeruju da su to zaista njihove suštine.

Rad s ranorazvojnom traumom djeluje na odrasli život vrlo ohrabrujuće. Otvara sasvim nove mogućnosti i nepoznata polja. 

Psihoterapeutska praksa često se bavi razumijevanjem i tretmanom ovakvih problema. Koherentna tjelesna psihoterapija istražuje vezu između tijela i uma te pomaže klijentima da postanu svjesniji svojih tjelesnih senzacija i emocionalnih reakcija.

Dječja potreba za potvrdom od roditelja obično se formira u ranom djetinjstvu. Djeca bi trebala osjećati da su voljena, prihvaćena i cijenjena od strane svojih roditelja kako bi razvila zdravu sliku o sebi. Kada ovi osjećaji nisu adekvatno zadovoljeni, može se razviti duboki osjećaj nesigurnosti i nedostatka samopouzdanja.

Odrasli koji se pretjerano dokazuju ostalima često su nositelji niskog samopouzdanja. Oni mogu tražiti potvrdu i odobrenje od drugih kako bi popunili prazninu u sebi. Ova potreba može dovesti do pretjeranog stresa, anksioznosti i depresije.

Dubljim razumijevanjem vlastitih tjelesnih senzacija, klijenti mogu postati svjesniji svojih potreba i osjećaja, što može voditi prema boljem samopouzdanju i smanjenju potrebe za vanjskom potvrdom.

Koherentna tjelesna psihoterapija pomaže klijentima razviti dublje razumijevanje i svjesnost svojih emocionalnih potreba i tjelesnih reakcija.