tim snaga namjere

O nama

Centar Snaga namjere je nastao kao prirodni produžetak dugogodišnjeg osobnog i profesionalnog učenja te istraživanja psihoterapijskog rada. Voditeljice centra su Marina Nardin i Tihomira Ilić Prskalo. Njihova potraga za što koherentnijim pristupom ljudskom postojanju je počela 1999.godine. na prvom treningu tjelesne psihoterapije. Kvaliteta iskustvenog učenja i postepenog mijenjanja obrazaca ponašanja ih je toliko oduševila da su nastavile s drugim treninzima u Europi i SAD. Postepeno je naglasak bio na radu s razvojnom i šok traumom. Dugogodišnje učenje i dobrobiti prakse tjelesne psihoterapije su prirodno vodili potrebi da se to podijeli s drugim ljudima.

Edukacijski centar je utemeljen je na učenjima Wilchelma Reicha, Alexandera Lowena, Johna Pierakosa, Stevena Porgesa, Petera Levinea, Daniela Siegela i mnogih drugih iz polja suvremene neuroznanosti te na dvadesetogodišnjem iskustvu u praksi tjelesne psihoterapije.

Centar je 2016. godine nastao preuređenjem stare tiskare okružene zelenilom u gradskoj jezgri i pretvoren u mjesto za prakticiranje tjelesne psihoterapije, održavanje radionica i edukacije za tjelesne psihoterapeute. Ideja je bila stvoriti mjesto na kojemu će što veći broj ljudi iskusiti snagu prisutnosti u ljudskom kontaktu. Suvremena znanost razumije da su povrede nastale u kontaktu te da ih je jedino kroz kontakt moguće iscijeliti. Centar je zamišljen kao mjesto promocije tjelesne psihoterapije.

Naš pristup

U stvaranju centra i vlastitome radu niti koje nas vode jesu iskustvo i uvjerenje da svatko od nas – svako živo biće – posjeduje kapacitet za iscjeljenje, prisutnost, intuiciju i kreativnost. Jednako tako upoznate smo i s time koliko nas je društvo u kojem živimo, dajući vrlo često prednost isključivo umu, na neki način zaputilo u zaborav ili udaljavanje od njega. Drugim, jednako važnim, uzrokom udaljavanja od samih sebe smatramo iskrivljena uvjerenja i emocije koje s njima izranjaju, a koje nam stoje na putu do življenja vlastitog potencijala.

Svoje dugogodišnje iskustvo predanosti i povjerenja u tjelesno orijentiranu terapiju s čistom i jasnom namjerom, kao i iskustvo dobrobiti ovoga rada za ljude i međuljudske odnose, želimo podijeliti sa što većim brojem ljudi. Smatramo da ovo znanje zapravo pripada svakom čovjeku, stoga ga želimo proširiti unutar zajednice u kojoj živimo.

Upravo zato kao zadatke našega centra vidimo podsjećanje na vlastiti energetski kapacitet te osvještavanje sebe i procesa koji se svakodnevno odvijaju u našim susretima s drugim ljudima, sa životnijama, biljkama i svime što nas okružuje.

Bez obzira životne ciljeve, svjesnost o vlastitom energetskom polju i sebi kao cjelovitom biću, omogućava nam veću sposobnost osjećanja samih sebe te razumijevanja vlastite istine, vlastitih želja i potreba. To znači osjećaj slobode i neovisnosti od tuđih mišljenja i prosuđivanja, ali i suosjećanje s drugim ljudima. Za nas je iscjeljenje veći stupanj svjesnosti i preuzimanje svoje životne energije natrag u vlastite ruke, u skladu s vlastitim najvećim dobrom. U našem pristupu, važno nam je služiti kao putokaz i kao podrška drugima bez određivanja što je najviše dobro za njih i bez osuđivanja onoga što je duša te osobe željela dotaknuti u nekom iskustvu. 

Pritom su prihvaćanje vlastite snage, moć odlučivanja i odabira iskustava te preuzimanje vlastite odgovornosti na osobnome putu za nas najvažnije smjernice u kontaktu sa svakom osobom s kojom radimo. Stoga, u svakome aspektu svoga rada naglasak stavljamo na kontakt, za koji smatramo da je od iznimne važnosti. Kako preko kontakta učimo od početka svoga života – dodirom i ogledavanjem sebe u majčinim očima, u njezinom licu koje nam pokazuje, koje je nasmijano ili zabrinuto – tako ono što smo u najranijem djetinjstvu naučili o sebi i svijetu prenosimo u kontaktu s drugima.

Ukoliko je u tom periodu u nekome aspektu izostao kontakt s ljubavlju i podrškom, upravo nam taj dio nas, koji nosimo kao uvjerenje o sebi i svijetu, onemogućava da kao odrasli živimo svoj puni potencijal. Zato je kontakt, bio na fizičkoj ili energetskoj razini, upravo ono što je najpotrebnije u procesu iscjeljenja.

Povrede nastale u kontaktu jedino u kontaktu mogu biti i iscijeljene.

Učiteljski tim

Marina Nardin

Marina Nardin

suosnivač, učitelj, tjelesno orijentirani terapeut, TRE praktičar, član EABP, ECP

Edukacija:

 • Završila sam četverogodišnju edukaciju za iscjeliteljski i terapijski rad Snowlion u Francuskoj, a potom i četverogodišnju edukaciju za tjelesno orijentiranu psihoterapiju Core Energetics, pod vodstvom Sigmara Gerkena, Ph.D. i Cornelie Gerken.
 • Potom nastavljam edukaciju na trogodišnjem treningu CIL– studija za kliničku psihologiju i duhovnost, pod vodstvom Alexis Johnson, Ph.D. i Judith Sarah Schmitt, Ph.D.
 • 2022.godine završavam “Somatic Experiencing” Petera Levina, metodu rada s traumom.
 • 2023.godine završavam „CoreSoma“, dvogodišnji trening tjelesne psihoterapije i terapije dodirom.s Corneliom Gerken. 

Osim individualnih terapija i supervizija, radila sam kao učiteljica u Centru za integrativni razvoj. Moja vjera u tu vrstu rada i uvid u duboke promjene koje takva edukacija donosi ljudima, učvrstila me u namjeri da nastavim istraživati u tom smjeru.

Centar Snaga namjere postoji od 2016. i on je upravo ono što sam htjela živjeti. To sam ostvarila zajedno s Tihanom Ilić Prskalo i tu smo povezale upravo na svoj način iskustvo i znanje. Koherentna tjelesna psihoterapija uključuje sve što sam naučila i iskusila na polju tjelesne psihoterapije.

Koherentna tjelesna psihoterapija verificirana i prihvaćena od strane EABP (Europian Association for Body Psychotherapy).

Snaga namjere je član SPUH-a od 2021.god.

Marina Nardin

Tihana Ilić Prskalo

suosnivač, učitelj, tjelesno orijentirani terapeut, član EABP, ECP, General Secretary EABP

Edukacija:

 • U osobnoj životnoj krizi sam vođena do prve škole za iskustveno upoznavanje sebe – Snowlion, (1999-2003) međunarodne škole za psihodinamički razvoj i energetski rad. Četverogodisnje istraživanje same sebe i upoznavanje svoga tijela kao energetskog, zaista mi je promijenio doživljaj stvarnosti. Najednom mi je postalo jasno da je zaista sve energija, ne samo u fizici, nego i u stvarnom životu. Iscjeljivanje je dobilo puni smisao.
 • Nakon toga poželjela sam još puno više svojih izgubljenih dijelova vratiti u cjelinu pa sam završila Core Energetics,(2003-2007) trening za tjelesno orijentiranog psihoterapeuta, u klasi Siegmara Gerkena, Ph. D. i Cornelie Gerken u Zagrebu. Diplomirala sam i CIL,(2010-2013) pod vodstvom Judith Sarah Schmidt, Ph. D. i Alexis Johnson, Ph. D. Ovaj me trening najviše otvorio u smjeru suosjećanja s drugim ljudima. Uskoro sam pozvana na učiteljski trening u Centar za integrativni razvoj. Taj je rad osmislio ono što sam željela podijeliti s drugima.
 • 2022.godine završavam “Somatic Experiencing” Petera Levina, metodu rada s traumom.
 • 2023.godine završavam „CoreSoma“, dvogodišnji trening tjelesne psihoterapije i terapije dodirom.s Corneliom Gerken. 

Centar Snaga namjere postoji od 2016. i on je ostvarenje moga sna, koji sam oživotvorila zajedno s Marinom Nardin. Koherentna tjelesna psihoterapija uključuje sve što sam naučila i iskusila na polju tjelesne psihoterapije.

Koherentna tjelesna psihoterapija verificirana i prihvaćena od strane EABP (Europian Association for Body Psychotherapy).

Snaga namjere je član SPUH-a od 2021.god.

Marina Nardin

Jasenka Dabinović

učitelj, tjelesno orijentirani terapeut, član EABP, ECP

Edukacija:

Susret s knjigom Iscjeliteljske ruke, odveo me do četverogodišnje škole Snowlion u Francuskoj, koju su vodili učitelji iz energetske škole Barbare Brennan u New Yorku.

Svakom edukacijom otvarala su se nova područja našeg tijela, psihe i duha koja zahtijevaju različit pristup u energetskom i tjelesno orijentiranom psihoterapeutskom radu. Slijedili su četverogodišnja edukacija Core energetics, trogodišnji trening CIL-studija za kliničku psihologiju i duhovnost te mnoge druge edukacije u Europi i SAD-u.

Dugogodišnjim neprestanim radom s ljudima svakodnevno obogaćujem i proširujem svoje znanje, kao i iskustvo u energetskom i iscjeliteljskom radu, spoznavajući finoću, kvalitetu te beskrajne mogućnosti i potencijale našeg najfinijeg instrumenta – TIJELA!

Marina Nardin

Helena Valović

učitelj, tjelesno orijentirani terapeut, član EABP

Edukacija:

Čežnja za duhovnim rastom te boljim shvaćanjem sebe same, ali i svijeta koji me okružuje dovela me prije 20-ak godina na tečaj reikija, gdje sam se prvi put susrela s iscjeljivanjem. To me iskustvo oduševilo i otvorilo mi je neke nove svjetove. Silno me to privlačilo pa sam upisala i završila četverogodišnju školu za terapijski rad i iscjeljivanje Snowlion u Francuskoj.

Nakon toga uslijedila je dvogodišnja škola za tjelesno orijentiranu psihologiju Core Energetics, koju je vodio Sigmar Gerken, Ph.D., a potom i trogodišnji studij kliničke psihologije koji su vodile Judith Sarah Smit, Ph.D. i Alexis Johnson, Ph.D.

Iscjeliteljski rad moja je velika strast i svakim danom sve više uviđam neizmjerne mogućnosti koje su nam nadohvat ruke, stoga to znanje i strast želim prenijeti drugima. Iskustvo ovakvoga rada, kao i neprestano učenje, za mene je i izazov i izvor velike radosti i užitka.

Marina Nardin

Dorijan Burčul

učitelj, tjelesno orijentirani terapeut, EABP, ECP

Edukacija:

 • 3-godišnji profesionalni program za psihološko-duhovni razvoj pri CIL-u (Center for intentional living, USA) pod vodstvom Judith Sarah Schmidt Ph.D. i Alexis Johnson Ph.D.
 • 4-godišnji program iz psihospiritualnog, tjelesnog i energetskog rada;
 • 2-godišnji napredni trening program razvoja i integracije osobne moći, liderstva i seksualnosti pri Centru za integrativni razvoj.

  Za područje psihološkog rasta i razvoja počeo sam se intenzivnije zanimati još tijekom karijere kapetana duge plovidbe. Danas je iza mene više od 15 godina edukacije i 10 godina iskustva u savjetodavnom radu s pojedincima, pri čemu sam se osobito posvetio individualnom radu s muškarcima i radu u mješovitim grupama. Smatram da je učenje (o sebi) cjeloživotni proces, stoga se kao savjetnik kontinuirano usavršavam u Hrvatskoj i izvan nje.

  Marina Nardin

  Ljerka Zorić

  učitelj, tjelesno orijentirani terapeut, član EABP, ECP

  Edukacija:

  • studij psihologije u Zagrebu
  • Centar za integrativni razvoj 2003-2007. kod T. Senečić i L. Pinter.
  • 2 god. Core Energetics kod S. Gerken, Ph.D.
  • Center for Intentional Living pod vodstvom J.S. Schmidt Ph.D. i A. Johnson Ph.D. završila sam 2012.
  • 2008. Biheviralno-kognitivna terapija (2 stupnja) kod mr.sc. N.Anić i dr.sc. I.Živčić-Bećirević.
  • 2014. tečaj Mindfullnessa kod D.Barbarić, prof.psih.
  • Edukacija za osobni razvoj u Centru Snaga namjere pod vodstvom M. Nardin i T. Ilić završila sam 2019.

  Neposredno nakon diplome, zbog ratnih okolnosti, educirala sam se u KBC Rebro te sam angažirana za pružanje psihološke pomoći ranjenicima, izbjeglicama i prognanicima. Koliko god je to bio težak i izazovan posao, “zavukao mi se pod kožu”. Zbog vlastitog procesa izlječenja 2003.god. započela sam rad na sebi kroz razne edukacije.

  Od 2018., sam polaznik Somatic Experiencing edukacije o radu sa traumama po metodi P.Levina. Kada su me angažirali za terapeuta u udruzi ‘Sve za nju’, gdje sam radila sa ženama oboljelim od karcinoma, otkrila sam svoju strast koju sam pronašla u poslu terapeuta. Već 6 godina radim u IPD centru kao učitelj i terapeut, a suradnja sa Centrom Snaga namjere je još jedan novi korak u mome životu.

  Ana Katarina Sansević

  Ana Katarina Sansević

  učitelj, tjelesno orijentirani terapeut, EABP

  Edukacija:

  • Centar za integrativni razvoj i dvogodišnji poslijediplomski studij „Razvoj i integracija osobne moći, liderstva i seksualnosti“
  • Core Evolution kod S. Gerken
  • CoreSoma kod C. Gerken
  • Somatic Experiencing; Peter Levine

  Najveća nepoznanica i moj osobni izazov bio je poremećaj hranjenja s kojim sam živjela 10-tak godina. Osjećaj disfunkcionalnosti u vlastitom životu i čežnja da to promijenim dali su mi ogromnu količinu strasti da se predano dam u samoistraživanje, nošena pitanjima: ”Zašto? Kako sam došla na to mjesto samodestrukcije? Kako to promijeniti? I živjeti život iz jednog sretnijeg mjesta?”

  Kroz najveće krize svog života, kada sam ih svjesno prigrlila i prepustila im da me vode kroz život na konstruktivan način, primjenjujući istovremeno alate koje sam naučila, dobila sam najveće darove i iskusila sam da se kapacitet za život doista može izgraditi.

  Jedan od moćnih konstruktivnih alata transformacije koji oduvijek koristim je pisanje. Pisana riječ imenuje naše stanje, kroz nju ga prihvaćamo, a ako damo svijetu da ju pročita možemo si dozvoliti da budemo viđeni na taj način. Svaki naš izlazak u svijet je korak ljubavi prema sebi. Pisanje je ujedno ogroman izazov, ali i blagoslov. Ono je moja strast, moja čežnja i moj put do sebe i drugih.

   

  Marina Nardin

  Silvija Spiegl

  učitelj asistent, tjelesno orijentirani terapeut

  Edukacija:

  Unutarnja previranja, krize, radoznalost i želja za istraživanjem usmjerili su me prema četverogodišnjoj edukaciji „Centra za integrativni razvoj“ i individualnom radu s tjelesno orijentiranim terapeutom. Rad u grupama još jasnije produbljuje osjećanje i razumijevanje same sebe i svoje okoline. Putovanje mi otkriva strast prema energetskom radu i iscjeljivanju.

  Željna nastavka putovanja i življenja svoje strasti upisujem i završavam trogodišnju edukaciju u „Centru Snaga namjere“ koji oplemenjuje i stvara nova i dublja iskustva u mojoj dosadašnjoj edukaciji i radu.

  U međuvremenu završavam edukaciju za aromaterapeuta u ustanovi za obrazovanje odraslih „Učilište Galbanum“ koja me spaja s mirisima biljnog svijeta i njegov utjecaj na naše stanje svijesti.

  Više od deset godina uronjena sam u osobni razvoj i individualni rad s ljudima kroz tjelesno orijentiranu terapiju i iscjeljivanje. Moj put se nastavlja istraživanjem i tkanjem novih niti iscjeljenja, životne strasti i veselja.

  Gdje smo

  Centar Snaga Namjere
  Račićeva 5/1, (dvorišna zgrada)
  10000 Zagreb

  Kontakt

  Email: centar.snaganamjere@gmail.com
  Tel: +385 98 350 680 (Tihana Ilić)
  Tel: +385 98 227 030 (Marina Nardin)

  Društvene mreže: