Iskustvo kako je to biti žena, u svijetu koji postavlja mnoge zahtjeve i uloge pred nas, mogu razumjeti samo druge žene. Zbog toga su se žene od pamtivijeka obraćale ženskim krugovima ne bi li se povezale duhovno i emocionalno te dobile podršku i osnažile se na taj način.

Što je to točno ženski krug i treba li nam i danas, u ovom modernom i suvremenom svijetu?

Ženski krug je puno više do slučajnog okupljanja žena. On je nešto dublje, namjernije, usmjereno na unutarnji i vanjski rast i povezanost. To je okupljanje s namjerom da se povežemo, otvoreno slušamo jedne druge te stvorimo osjećaj povjerenja i sigurnosti. Drugim riječima, “ženski krug je siguran i sveti prostor u kojem se žene okupljaju, da budu saslušane i viđene.”

„Krug žena može jednostavno biti
najmoćnija sila poznata čovječanstvu.
Ako ga imate, prihvatite ga.
Ako vam treba, potražite ga.
Ako ga nađete, za ljubav svega
što je dobro i sveto, zaroni.
Drži se. Zavoli to. Ogoli se.
Neka te vide. Neka te drže.
Neka tvoje nevoljne suze padnu.
Dopusti sebi da se podigneš hrabro i voliš nježno.
Biti ćeš promijenjena.
Sama tkanina tvog bića
biti će izmijenjena ovim, ako to dopustiš.
Molim te, dozvoli to.”

~ Jeanette LeBlanc

 

Ženski krug ili “pleme” nas mijenjaju na sljedeće načine:

Dozvoljavaju nam biti emotivnim bićima. U svijetu u kojem se razum visoko cijeni, a emocije se često smatraju slabim, večer sa ženama koje otvoreno dijele svoje osjećaje moćan je lijek. Slušanje izazova, radosti, frustracija i čežnji drugih žena zove nas kući u sebe kao stvorenja koja osjećaju. Spremnost da budemo prijemčive i da ‘osjetimo ono što jest’ dalje širimo van ženskog kruga u međupovezanost sa životom.

Vraćaju nas u našu cikličku prirodu i podsjećaju nas da se brinemo o sebi. Mi, žene, plovimo i tečemo s plimama i osekama. Doživljavamo mjesečna i godišnja doba prirode u svojim tijelima. Ali u svijetu koji cijeni produktivnost iznad svega, može biti tako lako zaboraviti našu cikličnu prirodu i gurnuti se izvan svojih granica, zar ne? Čak nas i sat vremena provedenih u krugu žena može ponovno uključiti i pomoći nam da iskoristimo svoju energiju i kreativnost kada je na vrhuncu, kao i da ne zaboravimo stati kada je vrijeme za odmor i obnovu.

Liječe naša tijela. U ženskom tijelu postoje ključevi iscjeljivanja. Jedan od njih je oksitocin, ‘hormon ljubavi’ koji pomaže aktivirati dio našeg živčanog sustava, podržava našu imunološku funkciju, smanjuje stres i pomaže nam da se osjećamo utemeljeno, sigurno i dio veće cjeline. Ženski krugovi su utočište prepuno oksitocina: duboko slušanje bez plana, zagrljaji i njegujući dodir, osjećaj da smo viđene, doživljene i prihvaćene baš takve kakve jesmo, kao i osjećaj srodnosti, sve to aktivira fluktuaciju oksitocina i njegovih iscjeljujućih učinaka. Uz epidemiju kroničnih bolesti koja trenutno pogađa milijune žena diljem svijeta – ženski krugovi mogli bi biti moćan ključ za pomoć ženama u stvaranju i održavanju punog zdravlja.

Liječe našu dušu. Osim što utječe na naša tijela, dijeljenje naših iskustava u ženskom krugu ima još bitniju namjeru – da iscijeli naše emocionalne rane. Kao dio procesa dijeljenja sebe sa ženama u svom krugu, upoznajemo same sebe. Pričamo o starim emocionalnim povredama, trenutnim obrascima ponašanja, budućim planovima te ih važemo i procjenjujemo u odnosu na svoju osobnost, snove i ciljeve. To je proces samootkrivanja koji je ispunjen potencijalom i uzbudljiv. U ženskom krugu stvara se duboka emocionalna povezanost uslijed koje je moguće otvoriti i najdublje tajne i pomoći im da budu iscijeljene. 

Postaju naš siguran prostor. Sve što se dijeli unutar ženskog kruga je povjerljivo. Članice unutar kruga ne dijele informacije iz grupe izvan grupe. To znači da o čemu god razmišljamo, možemo podijeliti s grupom i znati da neće ići dalje osim ako same to ne želimo.

Pomažu nam da stanemo u vlastiti autoritet i posvetimo se svojoj životnoj svrsi. Mnoge od nas nalaze se u ulogama majke, supruge, prijateljice, kuharice, njegovateljice, poslovne žene, organizatorice obiteljskog života itd. Sve te uloge su u redu, vrlo često i uživamo u njima. No isto tako, ponekad osjećamo poziv da zakoračimo u snažniji autoritet u svojim životima i pronađemo dublji smisao. Samima nam je to ponekad prilično teško, no ako smo dio sestrinstva, dio kruga koji prepoznaje naše zajedništvo, to je lakše učiniti. Kada se okupimo, aktivno budimo svoju žensku prirodu – dio nas koji se može lakše proširiti izvan našeg smanjenog osjećaja sebe, u more kolektivne svijesti. Odatle možemo iskoristiti resurse kreativnosti i inteligencije kako bi se inspirirale i ohrabrile sanjati o nečem većem u svom životu.

Ako vas je ovaj tekst zainteresirao, pozivamo vas da se pridružite radionici “Zagrli svoju ženstvenost” i iskusite kako je biti dio ženskog kruga.

 

Nove Radionice

Zagrli svoju ženstvenost

Datum: 5.2.2022.
Vrijeme: 9:30 – 17:30
Vodi: Marina Nardin
Cijena: 400kn
Lokacija: Račićeva 5/1 

Krivnja narušava zdrave granice

Datum: 5.3. 2022.
Vrijeme: 9:30 – 17:30
Vodi: Helena Valović
Cijena: 400kn
Lokacija: Račićeva 5/1