Zvuk je snaga stvaranja, istinska cjelina. Glazba u tom slučaju postaje glas velikog kozmičkog jedinstva i stoga je optimalan način za dostizanje konačnog ozdravljenja.

Hazrat Inayat Khan

U početku bijaše… zvuk

Gdje god kročili nogom na našem Plavom planetu, pronaći ćemo priče o postanku svijeta. Nama je vjerojatno najpoznatija kršćanska verzija – U početku bijaše riječ. Ali kršćanstvo nije jedina religija koja tako objašnjava postanak svijeta. U Vedama se spominje gotovo ista fraza. Ako u ovom slučaju riječ doživimo kao zvuk, dolazimo do zanimljivih preklapanja. Drevni Egipćani su vjerovali da bog Ptah stvorio svijet glasom. Australski Aboridžini vjeruju da je svijet stvoren zvukom didgeridooa. Popol Vuh, sveta knjiga Maya, kaže da su prvi ljudi nastali snagom riječi. Hopi indijanci, afrička plemena, svi oni koriste predaju o nastanku svijeta putem glasa, tona ili pjesme. Zašto? Jesu li oni znali nešto što mi ne znamo ili tek otkrivamo? Je li zvuk zaista utkan u samu srž našeg bića? 

Ako promatramo materiju kao vibraciju, tada možemo reći da. Ne samo da je utkan u našu srž, nego i mi smo zvuk. A zvuk je sve.

Kimatika – vizualizirani zvuk

Priču o zvuku ne možemo ispričati bez da spomenemo kimatiku – vizualizaciju zvučnih valova. U svojoj knjizi Cymatics, Hans Jenny, švicarski liječnik i znanstvenik, pokazao je kako razni mediji (paste, tekuća plastika, razne tekućine i voda), tvore pravilne geometrijske strukture kad su izložene vibracijama. Neki od oblika neodoljivo podsjećaju na uzorke i živa bića oko nas. Korak dalje u vizualizacijama zvuka, otišao je John Stuart Reid s izumom Cymascope-a, uređaja koji vizualizira zvuk. Većina snimaka i fotografija koje ćete danas pronaći, nastale su vibriranjem čestica vode. Ovdje valja spomenuti i Masarua Emota, japanskog znanstvenika koji je snimao smrznute kristale vode koja je bila izložena zvukovima ili riječima. Vjerojatno se pitate zašto je to važno? Ponajprije iz razloga što vjerno prikazuje kakav utjecaj zvuk ima na vodu. Budući da voda i kosti izvrsno provode zvuk, ima smisla govoriti o zvuku kao metodi iscjeljivanja.

Zvuk i iscjeljivanje

Tradicionalna, alopatska medicina se dosad uglavnom oslanjala na ultrazvuk ili zvuk izvan čujnog spektra. Danas se stvari mijenjaju. Slobodno možemo reći da zvuk doživljava pravu renesansu, kroz nova istraživanja i metode iscjeljivanja.

Primjerice, u Rusiji možete nabaviti uređaj koji pomaže u zarastanju kostiju koristeći frekvenciju mačjeg predenja. U njemačkim klinikama se u radu s nepokretnim i teško stradalim pacijentima koriste zvučne zdjele.

Prema mojim spoznajama, postoji nekoliko glavnih kategorija zvukoterapeutskih instrumenata. To su zvučne zdjele i vilice, bubanj i razne šuškalice te glas. Ljudski glas je nevjerojatno svestran i snažan instrument, a dobra je stvar da ga većinom svi imamo. Već toniranjem raznih glasova, možemo povećati razinu melatonina, sniziti krvni tlak i otkucaje srca, povećati razinu endorfina i oksitocina. Ono što nas u radu sa zvukom posebno zanima jest, kako su povezani zvuk i tjelesna psihoterapija.

Zvuk i tjelesna psihoterapija

Ovdje govorimo o uštimavanje živčanog sustava. John Beaulieu, jedan od pionira zvukoterapije, opisuje u svojoj knjizi Human tuning, svoje uzastopne posjete gluhoj komori. U nedostatku svih zvukova, počeo je jasno čuti ne samo otkucaje srca, treptaje i probavu, nego i svoj živčani sustav. Primijetio je da korištenjem zvučnih vilica, doslovno može uštimati svoj živčani sustav. U kontekstu tjelesne psihoterapije, zvuk često aktivira parasimpatikus koji dovodi do dubokog opuštanja, ali zvuk može i snažno aktivirati. Može osloboditi potisnute emocije. Peter Levine koristi zvuk Wu prilikom rada s traumom. Kakva će biti reakcija tijela na zvuk, ovisi o mnogo čimbenika; što je trenutno prisutno, koliko smo otvoreni ili senzibilizirani, naša povijest, prirodni afiniteti i drugo. Ono što nam svakako pomaže je pratiti. Što se događa s nama? Gdje osjećamo zvuk, a gdje je nestao? Kako se osjećamo? Djeluje li zvuk na neki drugi način? Jesu li neke frenkvencije neugodne? Možda ne dopuštamo da zvuk prođe u potpunosti? Krije li se neka emocija ispod toga?

Rad sa zvukom je u osnovi rad sa suptilnim energijama. Što više osluškujemo i obraćamo pažnju, tim više čujemo. Tako razvijamo osjetljivost za ono što se događa u našem živčanom sustavu, dopuštamo protok i povećavamo svoj kapacitet. A to ne može biti loše.

Želite li istražiti kako koristimo zvuk u našem radu, dođite na radionicu Rad sa zvukom, u subotu 11.9.

Dobrodošli ste.

 

Novi događaji

Osobni razvoj