Dok god povreda, razočaranje i neispunjene potrebe naših ranih godina ostanu nesvjesni, ne možemo se pomiriti s njima. Bez obzira na to koliko volimo svoje roditelje, u nama postoji nesvjesno zamjeranje koje nas sprječava da im oprostimo što su nas povrijedili. Možemo to oprostiti i otpustiti jedino ako priznamo duboko skrivenu povredu i zamjeranje. Kao odraslo ljudsko biće vidjet ćemo da su naši roditelji također samo ljudska bića. Oni nisu bili tako bezgrešni i savršeni kao što je to dijete mislilo i nadalo se, no sada ih ne treba odbaciti zato što su imali svoje vlastite konflikte i nezrelosti. Svjetlo svjesnog rezoniranja mora se primijeniti na te emocije za koje si nikada nismo dopustili da ih osvijestimo.

Dok god nismo svjesni tog sukoba između čežnje za savršenom ljubavlju od naših roditelja i toga da im zamjeramo, sigurno ćemo pokušavati popraviti tu situaciju u kasnijim godinama. Ta težnja može se očitovati u raznim aspektima našega života. Stalno se suočavamo s problemima i opetovanim obrascima koji imaju svoje podrijetlo u našem pokušaju da ponovno stvorimo situaciju iz djetinjstva kako bismo je ispravili. Ta nesvjesna prisila je vrlo jaki čimbenik, ali je tako duboko skrivena od našeg svjesnog razumijevanja!

Najčešći način na koji pokušavamo popraviti situaciju je naš izbor ljubavnih partnera. Nesvjesno ćemo znati kako odabrati u partneru aspekte onog roditelja koji je osobito bio nedostatan u naklonosti i ljubavi koja je stvarna i istinska. Ali isto tako u svojem partneru tražimo aspekte drugog roditelja koji je došao bliže ispunjavanju naših zahtjeva. Koliko god da je važno da nađemo oba roditelja predstavljena u svojim partnerima, još je važnije i još teže da nađemo te aspekte koji predstavljaju roditelja koji nas je osobito razočarao i povrijedio. Tako opet tražimo roditelje – na suptilni način koji nije uvijek lako otkriti – u svojim bračnim partnerima, u svojim prijateljstvima ili u drugim ljudskim vezama. U našoj podsvijesti događaju se sljedeće reakcije: s obzirom da dijete u nama ne može otpustiti prošlost, ne može se pomiriti s njom, ne može oprostiti, ne može razumjeti i prihvatiti, to isto dijete u nama uvijek ponovno stvara slične uvjete, pokušavajući pobijediti na kraju kako bi opet savladalo situaciju umjesto da joj popusti.