Vjerujem da smo se rodili u ovom tijelu kako bismo pročistili i ujedinili one aspekte sebe koji su odvojeni od cjeline. Naša odvojenost se očituje tokom djetinjstva kroz iskustva kojima se odvajamo od određenih dijelova sebe i odbacujemo ih kao nepodnošljive. Ti naši odbačeni dijelovi postoje u nesvjesnom kao odvojeni aspekti koji ne poznaju svoj istinski izvor i koji su se otuđili od svog pravog identiteta. Cilj duhovnog rasta je jedinstvo koje se postiže ponovnim ujedinjenjem svakog pojedinog djelića svjesnosti koji se ikada otcijepio od izvornog jedinstva.

Slijediti duhovni put ne znači samo tražiti iskustva jedinstva, već isto tako upoznavati sve one negativne djeliće sebe. To zahtijeva posvećenost samoistraživanju i osvještavanju vlastitih nedostataka i ograničenja. Tada možemo transformirati dijelove u kojima smo slijepi, pažljivo prateći i osvještavajući proces tijekom kojeg su se ti aspekti zakopali u nesvjesno i tako uzeli odvojeni identitet.

Bivanje u tijelu nam dozvoljava da se usredotočimo na vlastite greške i nesavršenosti na način koji nije moguć u drugim oblicima ili na drugim razinama našeg bića. Samo se u ljudskom životu vlastite greške pokazuju dovoljno velikima da bismo ih ispitali i u potpunosti transformirali. Trebamo se usredotočiti na svoje poteškoće i ograničenja, vidjeti ih jasno, kako bi dobile našu punu pažnju i s ljubavlju bile opet prihvaćeni. 

Razvijeni aspekti nas dovode u svijest nerazvijene dijelove koji su spremni da budu osviješteni. Sva ljudska bića, koliko god bila razvijena, imaju mane. Nitko nije imun na sljepoću i ograničenja. Koliko god da smo prosvijetljeni u određenim aspektima, drugi će aspekti ostati nerazvijeni. Često nam snovi otkrivaju što je sljedeće na što se moramo usredotočiti na svom putu.

Negativnost koju srećemo unutar sebe se može prigrliti, oprostiti i otpustiti. Esencijalna se životnost unutar negativne energije može ponovno prisvojiti i integrirati sa svjesnošću te pridodati sveukupnoj količini nama dostupne energije.

Svaka priznata greška, svaka razoružana obrana i svaka bol koji se osjeti i otpusti, daju nam nove moćne rezerve misli i osjećaja kojima možemo kreirati svoj život u pozitivnim novim smjerovima. S druge strane, svaki nesvjesno izvršen negativan stav, svaka obrana koje se grčevito držimo, svaka nepriznata bol sputava našu životnu energiju i ograničava našu svjesnost.

Rad na vlastitim nedostacima oslobađa ogromnu pozitivnu energiju jer ništa u nama nije nepovratno odvojeno od izvornog jedinstva.