Promatrač u kvantnoj fizici ima presudno važnu ulogu. Kvantna fizika iznosi tvrdnju koja se naizgled protivi zdravom razumu (koja je zapravo više od tvrdnje budući da je dokazana nebrojenim pokusima) da ne postoji „jest“ sve dok promatrač ne započne s promatranjem. Doima se da kvantne pojave nastaju upravo uslijed pitanja koja postavljamo prirodi, a do tada postoje u neodređenom nejasnom stanju. Ta značajka kvantnog svijeta navela je američkog fizičara Johna Archibalda Wheelera na tvrdnju da svijet nastaje uslijed našega spoznavanja.

Kvantna fizika i suvremena psihijatrija te proučavanje mozga se sve više dotiču i isprepliću.
Postojanje i važnost plastičnosti mozga više nisu upitni. Ako pod neuroplastičnošću podrazumijevamo sposobnost mozga za stvaranje novih sinapsi, tada je ta tvrdnja točna: otkriće molekularne osnove pamćenja dokazuje da mozak neprestano prolazi fizičke promjene. Neuroplastičnost se odnosi na sveobuhvatno remapiranje živčanog područja.

Slobodna volja

Sada dolazimo do važnog pitanja „slobodne volje“. Oko tog pitanja lome se mnoga koplja, no vjerovati u „slobodnu volju“, ili je poricati, znači i zauzimati stav o povezanosti uma s materijom, kao i praktičnim pitanjima poput izvora moralne odgovornosti i moći svih ljudi za oblikovanje vlastite sudbine.
Dakle što možemo usredotočenom „snagom namjere“ koja zavibrira cijelim našim sistemom. Što je uopće prisutnost i promatranje sebe i svojih namjera? Koliko smo svjesni svojih negativnih namjera i kako nesvjesno upotrebljavamo riječi?

Saznajte više na uvodnom predavanju za radionicu „Nauči razgovarati s vlastitim stanicama“ u petak 17.05.2019. u Centru Snaga namjere u 19 sati.

Najava radionice: Nauči razgovarati sa svojim stanicama

Raspored:

Datum: 25.05.2019.
Vrijeme: 09:30 do 17:30
Mjesto: Centar Snaga namjere, Račićeva 5/1,
Voditeljica: Tihana Ilić
Cijena: 350 kn