Ljubav jednoga ljudskog bića prema drugome vjerojatno je najteži zadatak koji nam je povjeren, konačni zadatak, završni ispit i dokaz, posao za koji su svi drugi poslovi tek priprema.
Rainer Maria Rilke

Mape naših odnosa se formiraju od rođenja, još prije nego što razumijemo i nastavljaju se u ranom djetinjstvu kada vrlo ograničeno razumijemo, ali slažemo slike, osjećaje i pohranjujemo ih u mapu.

Od roditelja učimo što su žena i muškarac i kako izgleda zajednički život. Od šire obitelji učimo kako se funkcionira s rodbinom, braćom i sestrama, susjedima i tako nastavljamo.

Ukoliko je bilo nesigurno prvo vezivanje, teško da će kontakti i vezivanje biti privlačni. Ako je bilo dovoljno dobro i sigurna baza je uspostavljena, onda ćemo puno jednostavnije ulaziti u nove odnose i nećemo se bojati niti prekida.

Zanos ljubavi otvara put široj svijesti. Kad se zaljubimo odjednom ostajemo bez svojega obrambenog sustava, izvedeni iz svojih samoživih navika i poneseni u prošireno viđenje svijeta. Ljubav topi naše krute stavove i mijenja našu psihičku strukturu. Kad se zaljubimo, sve vidimo drugačije-boje su jače, mjesta vidimo kao nova, interesi voljene osobe postaju naši interesi.

Ljubav širi naše obzorje, a istodobno nas uvodi u dublju povezanost sa sobom. Zaljubljivanje nas spušta u tijelo; žudnja nas dovodi u dodir s tjelesnim kroz želje i potrebe. S drugom osobom slavimo hram tijela. Međutim kad posegnemo u sebe kako bismo svoje darove dijelili s voljenom osobom, prisiljeni smo suočiti se sa svojom najdubljom prirodom i razviti je.

Intimnost ljubavi otkriva sjenu i integrira je. Kad s ljubavlju prihvatimo drugu osobu, odbačeni dijelovi naše psihe mogu sigurno izroniti. A iz sjene može izaći puno toga što je nekada bilo „neprihvatljivo“ i naše tijelo još uvijek može vjerovati da „smo neprihvatljivi i previše“. Bazični tjelesni impulsi su pokretač naše snage. Kako se reflektira u našu sadašnjost nešto što je zaustavljeno ili odbačeno ili negirano od nas samih?

Pridružite nam se na radionici „Mape naših odnosa“ i istražite što vas odvaja od vaše srži i prave prirode vašeg bića