Mi smo svi nedjeljivi dio jedne univerzalne svijesti i mogućnost našeg napretka se događa kada počinjemo shvaćati tu nedjeljivost u svakidašnjem životu.

Roditelji, djeca, prijatelji, suradnici, ljubavni partneri. Svi su ti odnosi u svojoj biti duhovna iskustva.

Kada ste zaljubljeni, imate osjećaj kako je vrijeme stalo te je za vas potpuno nevažno. U tom ste trenutku mirni i sigurni. Osjećate se predivno i ranjivo, zaštićeno i izloženo. Mijenjate se, ali ste spokojni, osjećate se čudesno. To su prije svega duhovna iskustva.

Kroz ogledalo odnosa, svih odnosa, otkrivamo proširena stanja svjesnosti. To vrijedi za sve odnose: i one u kojima volimo i one u kojima smo nekoga odbili i bili odbijeni. Čime se zapravo povodimo kada osjećamo privlačnost? Obično nas privlače uspješne osobe koje imaju neke iste značajke kao i mi sami. Volimo boraviti u njihovom društvu podsvjesno se nadajući da ćemo na taj način i sami uspjeti u svojim namjerama. Isti obrazac vrijedi i kod odustajanja od odnosa. Značajke koje gušimo u sebi, a vidimo ih kod nekoga, bit će razlogom odbijanja te osobe. Kada prema nekome zauzmete izuzetno odbojan stav, ta osoba zasigurno posjeduje one značajke koje vi silno pokušavate zanijekati u sebi. Inače ne bi bilo toliko naboja u odbojnosti i taj susret vas ne bi toliko uznemirio.

Shvaćajući da se možemo vidjeti u drugima, svaki odnos postaje sredstvo razvoja naše svijesti. Evolucijom vlastite svijesti počinjemo doživljavati iskustva proširene svjesnosti.

Kad vas sljedeći put netko privuče, zapitajte se što vas je privuklo kod te osobe?

Ili što vas odbija kod nekoga?

Mnogo vremena u životu trošimo na poricanje tamnih strana naše osobnosti i to obično završi tako da vlastite «loše strane» pokušavamo pronaći, odnosno premjestiti u osobe iz naše okoline. Jeste li ikada upoznali nekoga tko spontano privlači «krive» ljude u svojemu životu? Stvar nije u tome da oni sami po sebi privlače loše osobine, već ih ne žele prepoznati u sebi. Kada pronađete osobu koja vam se ne sviđa, to je prilika da istražite paradoks supostojanja suprotnih vrijednosti te da otkrijete još jedno svoje lice. Ljudi koji se smatraju vrlo produhovljenima s radošću prihvaćaju potencijal svjetla i mraka. Kada ste među ljudima koji imaju i priznaju svoje tamne strane, nećete doći u priliku da vas netko prosuđuje. Samo kod onih koje suprotne kvalitete poput dobrog i lošeg, pravog i krivog vide jedino u drugima može doći do prosuđivanja.

Kada budemo sposobni pogledati u ogledalo odnosa, vidjet ćemo i sebe u cijelosti. I nemojte se bojati da će vas to odvesti u zlo…Tek kada prihvatimo sebe sa svim kapacitetima možemo napraviti iskorak prema svojoj suštini, koja nije u prosuđivanju i projekcijama.