Dok god ne unesemo svjesnu prisutnost svi će naši odnosi, a osobito intimni, biti slabi i neučinkoviti. Neko vrijeme mogu se doimati savršeno, na primjer dok smo „zaljubljeni“, ali to prividno savršenstvo uskoro će poremetiti svađe i sukobi.

Čini se kako se većina odnosa brzo pretvori u odnose ljubavi i mržnje. Ljubav se u trenutku može preokrenuti u okrutni napad, osjećaj neprijateljstva ili potpuno povlačenje naklonosti. U tom slučaju vrlo je vjerojatno da smo ljubav zamijenili vezanošću ega i ovisnošću. To prepoznajemo ako u jednom trenutku volimo partnera, a u sljedećem ga napadamo. Istinska ljubav nema suprotnosti. Ako naša  „ljubav“ ima suprotnost, tada to nije ljubav, nego snažna potreba ega za potpunijim i dubljim osjećajem vlastitog ja, potreba koju partner privremeno ispunjava. To je ono čime ego zamjenjuje sreću, a tijekom kratkog razdoblja uistinu i nalikuje tome.

Nakon toga slijedi trenutak kad se partner počinje ponašati drukčije, kad više ne ispunjava naše potrebe ili, bolje rečeno, ne ispunjava potrebe našeg ega. Osjećaji straha, boli i nedostatka, koji su sastavni dio svjesnosti ega, što ih je „ljubavni odnos“ prekrio, sada se ponovno pojavljuju.

Upravo kao i kod svake druge ovisnosti, u zanosu smo kad nam je droga dostupna, ali neminovno dolazi trenutak kad droga više ne djeluje.

Kad se ti bolni osjećaji ponovno pojave, osjetit ćemo ih još snažnije nego prije, a istodobno ćemo partnera smatrati uzrokom tih osjećaja. To znači da osjećaje projiciramo prema van i napadamo drugoga sa svim onim divljim nasiljem koje je dio naše boli.

Takav napad može probuditi partnerovu bol te bi nam mogao uzvratiti udarac. U tom trenutku ego se još nesvjesno nada kako će njegov napad ili pokušaji manipulacije biti dovoljna kazna da partnera navedu da promijeni ponašanje, tako da ga ponovno možete iskoristiti za prikrivanje svoje boli.

Svaka ovisnost izrasta iz nesvjesnog odbijanja da se suočimo s vlastitom boli i da prođemo kroz nju. Svaka ovisnost počinje bolom i završava bolom.

Zato se nakon početnog zanosa javlja tako mnogo nesreća i boli u intimnim odnosima. Bol i nesreću ne uzrokuju odnosi. Oni iznose bol i nesreću koji već postoje u nama. To čini svaka ovisnost. Svaka ovisnost doseže točku kad nam nije više korisna, a tada se bol javlja još snažnija no ikada.

Iz tog razloga većina ljudi uvijek pokušava pobjeći iz sadašnjeg trenutka i traga za nekom vrstom spasa u budućnosti. Jedino u sadašnjem trenutku imamo pristup moći koja rastvara prošlost i bol koja iz nje proizlazi.

Prijavi se na radionicu “Sukobi u partnerskim odnosima

Partnerska ljubav obično počinje sa zanosom ogledanja u drugim očima, onako kako smo trebali biti ogledani odmah po rođenju. Sa divljenjem i dobrodošlicom. Takvi počeci ostavljaju trag očaravajućeg okusa. Kada takvo ogledanje bez zahtjeva i uvjeta posustane, dižu se mnogi strahovi, frustracije i razočaranja.

Puno partnera odustaje jer se ne usude ostati u kontaktu i kada nije ugodno. Projicira se «osjećaj krivnje» na drugoga ne bi li se izbjegla nelagoda. Kako ostati slobodan u ograničavajućim uvjetima partnerstva? Ne izgubiti ljubav u drami nerazumijevanja?

Što učiniti kada udarimo u zid ljutnje? Želite li zaista to istraživati?