Napuštenost, tjelesna ili emocionalna, izravno utječe na naše preživljavanje. Dijete koje nije dovoljno dodirivano doživljava svojevrsnu napuštenost, čak i ako su mu pruženi drugi oblici skrbi. Tjelesna skrb toliko je važna  da djeca u ustanovama, lišena dodira, često umiru od bolesti zvane «marazam» a ta riječ grčkog podrijetla znači «kopnjenje». Ta djeca jednostavno nemaju dovoljno energije da sami sebe stvaraju isključivo od hrane.

Napuštenost može biti suptilna ili očita. Malo dijete osjeća se pomalo napušteno kad god je odvojeno od majke. Kraća razdoblja razdvojenosti su normalna i ne uzrokuju trajnu štetu. Duža razdoblja, kao što je dulji boravak u bolnici, razvod ili dugo putovanje, izazivaju duboku nesigurnost.

Čak i ako je dijete posvojeno, činjenica je da ga je biološka majka napustila. Posvojitelji bi trebali nadoknaditi djetetovu tjeskobu zbog razdvojenosti pružajući mu dosljednu ljubav i sigurnost…više no što bi bilo potrebno biološkoj djeci.

Napuštanje prijeti našem opstanku. U nama budi osjećaj neželjenosti i sumnju u pravo da budemo ovdje. Izaziva strah, koji može onemogućiti primjerene odgovore na uobičajene situacije. Primjerice, ako se u odrasloj dobi plašimo napuštanja, možda se bojimo i u svojim odnosima progovoriti o onome što nam se ne sviđa jer strahujemo da ćemo ponovno biti napušteni. Ili možemo previše spremno prihvaćati napuštanje te i najblažu kritiku ili partnerovu promjenu raspoloženja doživljavati kao signal da smo neželjeni.

Prazninu napuštenosti možemo ponovno doživljavati kad god je doživimo u odrasloj dobi pa gubitak voljene osobe u nama budi osjećaj da se raspadamo.

Kada nas drugi napuste (a imamo tu ranu iz djetinjstva), vrlo lako može doći do sklonosti napuštanju samoga sebe. Na primjer, loše skrbi o svojemu tijelu, zaboravljati jesti ili se pretrpavati hranom, napuštanje vlastitih projekata, nedovršeni poslovi itd.

Napuštanje potkopava povjerenje potrebno za razvijanje osjećaja sigurnosti, nade i pouzdanja. Potkopava sam temelj za povjerenje da smo rođeni s pravom na život i ljepotu življenja u tijelu. Tijelo je prvi izvor osjećaja sigurnosti ili nesigurnosti, i jedino kroz tijelo možemo vraćati osjećaj sigurnosti i povjerenja da smo na pravom mjestu za život.

RADIONICE U NAJAVI:

05.05.2018.
Naziv radionice: POVJERENJE U ŽIVOT
Voditelj: Tihana Ilić Prskalo
Trajanje: 10:30 – 17:30 h
Cijena radionice: 350 kn

 

02.06.2018.
Naziv radionice: ISTRAŽIVANJE ENERGETSKOG POLJA
Voditelj: Marina Nardin
Trajanje: 09:30 – 17:00 h
Cijena radionice: 350 kn

16.06.2018.
Naziv radionice: POVEZANOST
Voditelj: Tihana Ilić Prskalo
Trajanje: 10:30 – 17:30 h
Cijena radionice: 350 kn