Najbrži način da umanjimo i poništimo svoju suštinu jest da si uskratimo neka od sedam temeljnih životnih prava.

PRAVO DA POSTOJIM

Bez prava na postojanje, teško se mogu potvrditi ostala prava. Imamo li pravo zauzimati prostor ? Imamo li pravo ostvariti individualnost? Imam li pravo brinuti se za sebe? Pravo na postojanje je temelj našeg opstanka i sigurnosti. Potvrđivanjem ovog prava izranja pitanje prava da imamo, osobito ono što nam je potrebno da preživimo. Neželjeno dijete sumnja u svoje pravo da postoji i kasnije  u životu  može imati poteškoća s osiguravanjem osnovnih životnih potreba.

PRAVO DA OSJEĆAM

Kultura koja ne odobrava pokazivanje emocija, a senzibilnost smatra slabošću, krši naše osnovno pravo da osjećamo. Često možemo čuti neke od zabrana koje narušavaju ovo temeljno pravo: “Nemaš pravo biti ljut.” “Kako se možeš tako ponašati? Može te biti sram.” “Dečki ne plaču.” Ovakve izjave od odraslih autoriteta stvaraju velika iskrivljenja emocionalnom sistemu jer djeca nastoje zadovoljiti odrasle ili ostanu zarobljeni u buntu.

Osjećaji su način na koji primamo informacije o ostvarivanju naše dobrobiti. Kada je pravo da osjećamo utišano,gubimo vezu sa sobom.

PRAVO DA DJELUJEM

U kulturi sa strogim obrascima ponašanja, pravo na djelovanje se ograničava pretjeranim strahom od kazni i zahtijevanjem slijepe poslušnosti. Većina ljudi kroči dobro utabanim stopama drugih, bojeći se novosti i slobode. Kad je ovo pravo ograničeno, ograničena je i naša volja i spontanost, te gubimo životnost.To ne znači da se trebamo ponašati nerazumno , nego da nam je potrebna sloboda da bi razvili svoj unutarnji autoritet. Posljedično pravo ovog prava je pravo na slobodu.

PRAVO DA VOLIM I DA BUDEM VOLJEN

Bilo kakva disfunkcionalnost u sposobnosti roditelja da vole i brinu za dijete može prekršiti ovo pravo. Kulturološki, šteta se nanosi osuđujućim stavovima prema bilo kojim grupama, rasnim, istospolnim, nacionalnim itd.

Kao središnja čakra u sustavu od 7, četvrta čakra i služi kao most i balans između svih drugih prava, tako da je pravo na ljubav narušeno kad je bilo koje drugo pravo ugroženo.

PRAVO DA GOVORIM I ČUJEM ISTINU

Prekršeno je kad nam nije dozvoljeno iskreno govoriti unutar obitelji. Često se čuje : “Ne možeš ti tako razgovarati sa mnom.”, “O tome se ne razgovara u ovoj obitelji”.

Ovo pravo krše situacije ili česta iskustva gdje nas se uopće ne čuje dok govorimo, čuvanje obiteljskih tajni, ili ne govorenje istine. Kada slušamo laži od roditelja, učitelja, vlade itd. Učenje jasne komunikacije je esencijalno kako bi se ono potvrdilo.

PRAVO DA VIDIM

Ovo pravo se poništava kada nam govore da ono što vidimo nije takvo kakvim ga vidimo ili nije stvarno, kada se nešto od nas namjerno sakriva ili zataškava (npr. roditelj pije ) ili kad imamo usku percepciju. Djeca umanjuju svoju sposobnost da vide kada se bijesne i zastrašujuće situacije često ponavljaju ili su izvan dometa njihovog razumijevanja. Poništavanje ovog prava može utjecati na fizički vid i lošiju suptilnu psihološku percepciju.

PRAVO DA ZNAM

Ovo uključuje pravo na točnu informaciju, na istinu, na spoznaju, pravo da točno znamo što se događa oko nas. Obrazovanje je važan dio znanja, ali ne i jedini. Jednako su važna duhovna znanja pojedinca te pravo da se poveže s Božanskim. Nametanje dogma narušava osobna i duhovna prava sedme čakre  te zatvara njen kapacitet primanja znanja sa svih razina. To utječe na mogućnost širenja svijesti i univerzalnog identiteta.

 

RADIONICE U NAJAVI:

10.03.2018.
Naziv radionice: PRIHVAĆANJE SEBE
Voditelj: Tihana Ilić Prskalo
Trajanje: 10:30 – 17:30 h

14.04.2018.
Naziv radionice: ODNOS S AUTORITETIMA
Voditelj: Marina Nardin
Trajanje: 09:30 – 17:00 h

05.05.2018.
Naziv radionice: POVJERENJE U ŽIVOT
Voditelj: Tihana Ilić Prskalo
Trajanje: 10:30 – 17:30 h

02.06.2018.
Naziv radionice: ISTRAŽIVANJE ENERGETSKOG POLJA
Voditelj: Marina Nardin
Trajanje: 09:30 – 17:00 h

16.06.2018.
Naziv radionice: POVEZANOST
Voditelj: Tihana Ilić Prskalo
Trajanje: 10:30 – 17:30 h