Naša svijest je sveukupna svijest stanica koje funkcioniraju, a naše moždane polutke se nadopunjuju i stvaraju jedno usklađeno poimanje svijeta. Desna i lijeva moždana polutka imaju različite načine obrade informacija, iz toga bi proizlazilo da se očituju drugačijim sustavima vrijednosti te bi mogle formirati različite osobnosti kod ljudi.

Neki ljudi njeguju obje osobnosti te vrlo uspješno primjenjuju vještine i osobnosti obje strane mozga, što im tijekom života omogućuje da se međusobno podupiru, ublažuju te utječu jedna na drugu. Drugi razmišljaju prilično jednostrano, njihovi su misaoni obrasci iznimno kruti i analitički kritični (krajnost lijeve moždane polutke) ili se rijetko povezuju sa stvarnošću i većinu vremena provode “u oblacima” (krajnost desne moždane polutke).

Uspostavljanje zdrave ravnoteže između dvije osobnosti daje nam sposobnost da kognitivno ostanemo dovoljno fleksibilni da bismo prihvatili promjenu (desna polutka). ali ipak i dovoljno čvrsti da bismo ostali na svojemu putu (lijeva polutka).
Učenje vrednovanja i korištenja svih naših kognitivnih darova otvara naš život za remek djelo života koje uistinu jesmo. Zamislite suosjećajan svijet koji bismo mogli stvoriti kad bismo svoj um usredotočili na taj cilj.

Nažalost, izražavanje suosjećanja prilično je rijetko u našemu društvu. Mnogi od nas iznimno puno vremena i energije troše na omalovažavanje , vrijeđanje i kritiziranje samih sebe i drugih zbog donošenja “pogrešne” ili “loše” odluke.
Jeste li se ikada zapitali: tko to u vama viče i na koga vičete? Jeste li ikada promatrali kako ti negativni unutarnji obrasci često povisuju razinu unutarnje nesnošljivosti i tjeskobe?

“Kao biološka bića, iznimno smo moćni. Budući da se naše živčane mreže sastoje od neurona koji komuniciraju s drugim neuronima u krugovima, njihovo ponašanje postaje predvidljivo. Što više svjesne pozornosti posvećujemo bilo kojem krugu ili što više vremena provedemo baveći se određenim mislima, to će se ti krugovi ili misaoni obrasci lakše pokretati i s minimalnim vanjskim podražajem.
Nadalje, naši su umovi iznimna istančana pomagala za nalaženje onoga što tražimo. Ustrojeni smo usredotočiti se na ono što tražimo. Ako tražim crvenu boju u svijetu, opažat ću je posvuda. Na početku možda samo u malim količinama, ali što duže ostanem usredotočena na traženje crvene boje, to ju više opažam posvuda.” Jill Bolte Taylor

Obratite pažnju na što ste fokusirani? Što tražite oko sebe?