Svjesnost povezujemo s nečim uzvišenim, meditacijom ili mnogim stvarima izvan svakodnevnog života. A što ako vratimo svjesnost u najjednostavnije…npr. u dodir ?

Ono što beba odmah prepoznaje nakon poroda je dodir majke. Ako je taj dodir prepun ljubavi i svjesnosti, onda beba prima blagoslov dobrodošlice kroz tijelo. Ta blagoslovljena beba koja se može dovoljno nauživati svjesnog i prisutnog dodira, razvija postepeno osjećaj da je ljudsko biće vrijedno ljubavi i pažnje. Važno je da dodir bude poruka djetetu i da bez obzira na vlastite brige ili frustracije kroz dodir šaljemo samo ono što se tiče djeteta. Odnosno, da razdvajamo vlastita nezadovoljstva od ljubavi i nježnosti prema malom bespomoćnom biću.

Medicina je utvrdila da milovanje ima veliku fiziološku vrijednost. Ako se novorođenčad dodiruje i miluje , povećava se razina hormona rasta, a zaštitni omotač motornih neurona, mijelin, postaje gušći. Majčina potreba da mazi svoje dijete prevodi se izravno u kemijske reakcije koje podržavaju život. Mala djeca kojima se ne iskazuje pažnja kasnije mogu imati emocionalne probleme.

 
Tijelo odgovara na svjestan dodir i pamti kroz tu vrstu memorije i u puno odraslijoj dobi. Ljudska koža je najveći organ prepun receptora koji su tako suptilni i osjetljivi da vrlo lako prepoznaju dodir s pažnjom od dodira bez svjesnosti i respekta.

Razmislite malo i prisjetite se koji dodir pamtite. Da li je to dodir koji je bio samo usputan ili je dodir koji je bio prožet pažnjom i suosjećanjem?

Koža je zadnja granica fizičkog tijela i prvi kontakt s onim što je vani. I kao takva je jako važna.
Same po sebi, tjelesne molekule nemaju inteligenciju. Međutim, naše stanice obiluju molekulama koje reagiraju preciznom uređenošću i stvarne odluke donosi tjelesna inteligencija koja je nevidljiva. Ona je koreograf koji zamišlja sve plesne korake, ali se ne pojavljuje na pozornici. Tijelo služi kao obavijest i kroz njega čuvamo ravnotežu života.
U prirodi nema većeg čuda od preobrazbe. A upravo se to događa kroz molekule kože. Pretvaranje olova u zlato je sitnica, jer olovo i zlato se razlikuju samo u maloj preraspodjeli nekoliko protona, neutrona i elektrona. Ali ako osjetite nježan i pažljiv dodir na koži koji poručuje “volim te “, srce vam počne brže kucati i događa se mnogo važnija preobrazba. Emocija u umu čovjeka pretvorena je u molekule adrenalina koje teku vašim krvotokom. One aktiviraju receptore na vanjskoj strani vaših srčanih stanica koji svakoj stanici govore da je prava reakcija na ljubav – brže stezanje. Štoviše , tijelo se osjeća preobraženo , znajući da ste voljeni osjećate lakoću i radost, svijet postaje jasniji i svi problemi kao da nestaju.
To je ono što je vaša koža zapamtila kao dodir sa svjesnom ljubavi.
Kako je tijelo naučilo da na takav dodir reagira provalom radosti u srcu? Ova tajna prkosi najsloženijem znanju biologije, medicine, psihologije, kemije i fizike, a ipak je od vitalne važnosti.

Ako namjeravam živjeti u skladu sa svojom okolinom, najbolji pokazatelj uspjeha je osjećaj tjelesne udobnosti. Tijelo nam cijelo vrijeme govori. Slušajte dok šapuće…nemojte čekati da vrišti.