Svrha šeste čakre jest da vidi, pronađe način i put i dovede svjetlo svijesti u sve što postoji unutar i oko nas. Ono što je jako bitno za ovu čakru je prepoznavanje obrazaca. Sve čakre nam dovode informacije, a zadatak šeste čakre je da te informacije sastavi u smislene obrasce.
U percipiranju obrazaca često uđemo u iluziju – demon šeste čakre. Iluzije našu svijest otimaju od percepcije otvorenog uma i fiksiraju ju na smrznutu sliku. Iluzija je statična slika, krivo smještena u toku vremena i iz tog razloga nerealna.
Iluzije koje imam oko toga kako bi nešto trebalo biti su obično slike kako trenutno nije. Moja vezanost na sliku me izvlači iz sadašnjosti u kojoj bih mogla vidjeti realistično. Na primjer, zbog fiksacije na 5 kila mršavije tijelo ne uspijevam ispoštovati svoje tijelo onakvo kakvo je sada. Zbog iluzija oko toga kako veza treba izgledati, kritiziram sve dijelove veze u kojima ona ne dostiže zamišljenu sliku i propuštam živjeti ono što zaista je tu.
U iluzijama mi ne vidimo stvari onakvima kakve jesu, nego vidimo sve oko nas “onako kako mi jesmo”. A da bi održali te “zamrznute slike”, moramo investirati psihičku energiju. Kad se fiksiramo na sliku, sve postaje hrana njenog uljepšavanja.
Kad vjerujemo da nas netko ne voli, i najmanji znak neslaganja uzeti ćemo kao dokaz toga. Hipohondar i najmanju bol uzima kao dokaz bolesti. Kad investiramo u iluziju za nju vežemo svoju energiju i produbljujemo povezanost. Što smo više navezani na nju, moramo i više energije investirati i ulazimo u opasnost opsesije.
Iluzija ne vraća energiju koju smo investirali i ne donosi nam satisfakciju niti razrješenje. Ostajemo kao ovisnici namamljeni lažnim obećanjima. Ako iluzije zaguše šestu čakru, dolazi do opsesija ili obmana. Opsesije fiksiraju neobičnu količinu energije na jedno određeno pitanje.
Uz odvojenost od uzemljenja prve čakre, gornje čakre se neobuzdano vrte, poput motora s otkvačenim kvačilom, mnogo aktivnosti, ali bez pomaka.

Iluzija zapečati energiju i mi smo zarobljeni u repetitivnom krugu koji nam onemogućuje istinsko razumijevanje.
Učenje gledanja je stvar učenja kako da gledamo i strpljenja da gledamo dovoljno dugo da pronađemo ono što tražimo. S obzirom na to da je vizualni misaoni proces toliko blisko povezan s ostatkom našeg osobnog iskustva, svaki korak u procesu iscjeljenja – tijelo, emocije, um ili osobni odnosi – donosi jasnoću u veću sliku koju pokušavamo vidjeti.