Rad endokrinih žlijezda odgovara radu 7 čakri. Čakre su filozofski model koji se sastoji od sedam slojeva i sedam stanja svjesnosti. Naziv čakra dolazi iz Indije i danas je poznat kao koncept koji povezuje tijelo i psihu kroz metafizičku stvarnost. Čakre nisu fizički dio našeg tijela, slično kao i naše ideje ili osjećaji, ali imaju snažan utjecaj na naše tijelo. Pošto su energetski povezane s našim endokrinim žlijezdama, tako utječu i na naše zdravlje, misli, ponašanje, oblik tijela, bolesti, ponašanje… možemo reći da čakre imaju svoju fizičku funkciju, fiziološku, psihološko-emotivnu, te duhovnu funkciju.

 

Hipofiza je najznačajnija endokrina žlijezda koja proizvodi mnoge hormone i upravlja radom svih drugih žlijezda. Velika je oko 1cm i teška 0,5 grama. Smještena je na bazi velikog mozga, kao moždani privjesak i po položaju je u najzaštićenijem dijelu mozga. Djeluje na rast tijela, krvni tlak, rad bubrega, metabolizam tvari, te usklađuje rad drugih žlijezda s unutarnjim lučenjem. Zovemo je još i glavnom ili centralnom žlijezdom. Potiče stvaranje proteina, lučenje hormona štitnjače, potiče lučenje hormona nadbubrežnih žlijezda, spolnih žlijezda, potiče stvaranje mlijeka u mliječnim žlijezdama, kontrakcije maternice tijekom poroda, protok mlijeka kroz dojke tijekom dojenja, regulira reapsorpciju vode u bubrezima, te potiče stvaranje melanina u melanocitima.

 

Štitna žlijezda nalazi se na prednjoj strani vrata, ispod grkljana, leptirastog je oblika, teška 30 grama. Glavni hormoni štitne žlijezde su T4 tiroksin i T3 trijodtironin i oni reguliraju intenzitet metabolizma u tijelu. Njen pravilan rad bitan je za funkciju svih organa u tijelu čovjeka, djeluje na rad živčanog sustava, psihičko zdravlje, centar za disanje i normalnu tjelesnu temperaturu, te povećava rad srca i crijeva.

Timus je organ smješten u prednjem gornjem dijelu prsnog koša i središnji je organ imunološkog sustava. Ima važnu ulogu u sazrijevanju T limfocita i razvoju imunološke tolerancije.

Gušterača se nalazi ispod želuca i pored duodenuma, dugačka je od 15-25 cm. Luči hormone inzulin i glukagon koji reguliraju razinu šećera u krvi, te enzime amilazu i lipazu koji sudjeluju u razgradnji hrane do molekula koje se mogu upiti u krv.

Jajnici su parni organ, bademastog oblika, smješteni u zdjelici, lateralno od. Dio su ženskog spolnog sustava i uloga im je lučenje spolnih hormona i oogeneza.

Sjemenik ili testis je parna žlijezda muškog spolnog sustava, čija je uloga stvaranje muških spolnih hormona i spolnih stanica.

 

Nadbubrežna žlijezda je mala parna trokutasta endokrina žlijezda koja se nalazi na vrhu svakog bubrega. Njena glavna odgovornost je regulacija stresnog odgovora putem sinteze kortikosteroida i katekolamina, uključujući kortizon i adrenalin. Kora žlijezde luči tridesetak različitih hormona, a glavni je predstavnik aldosteron, koji sudjeluje u regulaciji koncentracije natrija i kalija u tjelesnim tekućinama,djeluje na bubrege, žlijezde slinovnice, lojnice i crijevni epitel. Srž nadbubrežne žlijezde luči adrenalin i noradrenalin, koji slično djeluju kao simpatički živčani sustav- ubrzavaju rad srca, povećavaju krvni tlak itd.

Iscjeljivanjem žlijezda s unutarnjim lučenjem iscjeljujemo cijeli svoj energetski sustav. Svih sedam čakri u svih sedam slojeva.