Dok živimo u tijelu mi dišemo, od prvog udaha i plača nakon poroda, do zadnjeg izdaha prije izlaska iz tijela. U međuvremenu dišemo i povezujemo vanjski svijet sa svojim unutarnjim univerzumom udisajem i izdisajem. Pitanje je samo kako dišemo? Koliko slobode dozvoljavamo sebi kroz uzimanje kisika i koliko rasterećujemo sistem s izdisajem i otpuštanjem onoga što ne trebamo zadržavati unutar sebe.

Pratite što se događa kad se prepadnete? Najprije kontrahiramo prsni koš i disanje. Stisnemo se i udišemo minimalno. To radi i dijete na svaki šok i sve što mu je previše. Vrlo često i u odrasloj dobi nastavimo disati plitko i uzimamo malo za sebe, i tamo gdje nam je dato obilato. Nastavimo živjeti tako stisnuto i čudimo se kako ne dolazi više i bolje.

Nije čudno da svi meditativni sistemi fokus stave upravo na disanje. Disanje nas najbrže i najefikasnije vraća u tijelo. Kada dišemo kvalitetno i uzimamo svjesno puno kisika za sebe, dozvoljavamo protok svježe energije i otpuštanje ustajale.

Kisik treba svakoj zdravoj stanici u našem tijelu, donosi nam više potencijala i imuniteta i umiruje cijeli sistem. Bolesti samo ukazuju na slabe točke u našem tijelu.

Tehnika iscjeljivanja respiratornog sustava koristi se kod akutnih i kod kroničnih bolesti. Znamo da su pluća glavni organ dišnog sustava. Osnovna funkcija im je prijenos kisika iz atmosfere u krvotok, te ispuštanje ugljičnog dioksida iz krvotoka u atmosferu. Izmjena plinova odvija se u mjehurićima koje nazivamo alveolama. Zauzimaju veliki dio prsne šupljine, a zaštićeni su rebrima. Osim izmjene plinova, pluća sudjeluju u reguliranju tjelesne temperature, filtriranju manjih krvnih ugrušaka iz vena, fizički štite srce…

Tehniku iscjeljivanja pluća primjenjujemo u slučaju upale pluća, plućne embolije, alergijskih bolesti pluća i bronhitisa, te virusnih upala dišnih puteva. Poželjno je tretman ponoviti u nizu nekoliko dana za redom.