INTIMNOST I SJENA

0,00 

Datum: 17.9.2022.
Vrijeme: 9:30 – 13:00
vodi: Tihana Ilić Prskalo


Radionica je namijenjena svima koji žele istražiti ovu temu, a zainteresirani su za edukaciju za osobni razvoj centra Snaga namjere. Ako ste već upisali program, mjesto na ovoj radionici vam je osigurano uz prethodnu najavu. Molimo vas da preuzmete odgovornost za svoj dolazak. Ako niste sigurni da možete doći, nemojte rezervirati kartu. U slučaju da ste spriječeni doći na radionicu, obavijestite nas na vrijeme. Svojim nedolaskom na radionicu, oduzimate drugima mjesto.

Nema na zalihi

Kategorija:

Kad se zaljubimo i dozvolimo tijelu, osjećajima i našoj psihi da se opusti i prepusti uz drugu osobu, otvara se mogućnost za intimnost. Međutim sigurnost intimnosti otpušta neke kočnice koje do tada nismo mogli niti osvijestiti.

Sjena u naručju intimnosti

Intimnost ljubavi otkriva sjenu i integrira ju. Kad s ljubavlju prihvatimo drugu osobu, odbačeni dijelovi naše psihe mogu sigurno izroniti. Ne samo što odnosi pružaju kontekst u kojemu se sjena mora pojaviti, nego nas i intimnost poziva otkriti najdublje, skrivene dijelove nas samih. Ovdje je ključna i jedina mogućnost za nas, jedino kroz samoprihvaćanje, tako u potpunosti stižemo u svoju istinu te imamo hrabrost izraziti je. Intimnost je temelj toga izražavanja. Sve naše emocionalne rane nastale su u odnosima s drugima i jedino u odnosima leži mogućnost iscjeljenja.

Kad nas druga osoba voli, to pojačava naš doživljaj vlastitog bića jer se odražavamo u očima, riječima i ponašanju druge osobe. Tako smo na početku postojanja učili kroz očitavanja majke i oca, kroz njihove oči, riječi i odraz “tko smo mi“. Ako smo dočekani dobrodošlicom i pažnjom, s dovoljno ljubavi i strpljenja, onda smo tako učili da je s nama „sve u redu“ i da možemo i smijemo sebe očitovati.

Kada nismo bili blagoslovljeni takvim iskustvima, onda se u intimnosti diže puno straha od mogućeg bola i povređivanja.

Ako ljubav izblijedi vrlo lako smo katapultirani u svoju prošlost. Tada nas gubitak može odvesti u infantilno stanje ranjivosti u kojemu je nešto neodrađeno i nezavršeno pa procesi i obrasci ponovno izranjanju na svjetlo. Kako bismo nastavili dalje mi smo zapravo prisiljeni suočiti se sa svojom boli i iscijeliti je. Inače ostajemo zarobljeni u djetinjstvu. I prisutnost i gubitak ljubavi prisiljavaju nas preispitati sebe u novome svjetlu.

Ovdje je presudna ravnoteža, što podrazumijeva ravnotežu između različitih aspekata nas samih (uma i tijela, persone i sjene, muškog i ženskog), ali i ravnotežu između nas i svijeta koji nas okružuje (rad i igra, davanje i primanje, druženje i samovanje).

Uspostavljanje te ravnoteže podržava osnovna pitanja ljubavi i odnosa, jer ako nismo u ravnoteži, teško nam je, ako ne i nemoguće, postići zdrav i dugotrajan ljubavni odnos.

Pridružite nam se na radionici „Intimnost i sjena“ gdje ćemo istraživati i osluškivati kako kreiramo intimnost sa sobom i s drugima. I zašto neki ljudi ne mogu izdržati intimnost ako je previše toga pohranjeno u sjenu.

Bit će puno iskustvenih vježbi koje nas najbrže dovode do starih zapisa u našem tijelu.