INTIMNOST U PARTNERSKIM ODNOSIMA

400,00 

Datum: 11.6.2022.
Vrijeme: 9:30 – 17:30
Vodi: Dorijan Burčul
Lokacija: Centar Snaga namjere, Račićeva 5/1


Upute za kupnju:

  1. Stavite radionicu u košaricu i ispunite svoje podatke.
  2. Na mail će vam stići ispunjena uplatnica.
  3. Nakon što platite, pošaljite nam potvrdu u uplati.
  4. Na mail vam dolazi obavijest o završenoj kupnji.

Nema na zalihi

Kategorija:

Bili mi svjesni ili ne, potreba za emocionalnom bliskošću, tj. intimnošću, je duboko usađena u nama i to je za ono za čim čeznemo od samog rođenja pa do smrti. Najviše gdje to očekujemo je u partnerskim odnosima.

Ako su naši roditelji ili primarni skrbnici „odradili“ dovoljno dobar posao, tada ćemo izrasti u sigurnu odraslu osobu i intimnost će nam biti nešto što se podrazumijeva, kao što se podrazumijeva i disanje. Neće nas zadovoljiti osoba s kojom to ne možemo ostvariti. To tražimo od svoje obitelji, partnera(ice), bliskih prijatelja i drugih značajnih osoba u našem životu. Oko toga nema kompromisa. U tom slučaju za nas ljubav i emocionalna intimnost idu ruku pod ruku. I mada smo svjesni da će ponekad biti i povreda i boli to nas ne sprječava da to dajemo i tražimo.

Ako roditelji ili primarni skrbnici nisu dobro „odradili“ posao tada su nas emocionalno zakinuli. Ovisno o emocionalnoj zakinutosti možemo izrasti u visoko funkcionalnu osobu ali nam je emocionalna bliskost strana te ćemo ljubav povezivati s boli.
Ako se je dogodilo da smo bili jako zakinuti za emocionalnu bliskost te je možda bilo i zlostavljana na neke druge načine, tada ćemo se jako bojati intimnosti. Čim se pojave naznake veće intimnosti počet ćemo se boriti protiv toga jer je naše iskustvo da uz ljubav idu snažna povreda i velika bol te ćemo početi koristiti obrasce ponašanja koji sabotiraju intimnost. Te obrasce ponašanja smo usvojili u djetinjstvu kada su oni imali adaptivnu svrhu kako bi nas zaštitili od povrede i boli koje su nam zadali osobe koje su nam trebale pružiti ljubav. Danas, u odrasloj dobi, ti nas isti obrasci sprječavaju od bliskosti za kojom čeznemo čak i onda kada preko puta nas stoji osoba koja je sposobna za bliskost. Ti obrasci ponašanja mogu biti u vidu prigovaranja, izbjegavanja, pasivne agresije, direktne agresije, zatim omalovažavanja, kritiziranja i još puno drugih načina. Posljedica toga je ogroman psihički konflikt u nama. S jedne strane očajnički žudimo za intimnošću, a s druge strane je se bojimo i bježimo od nje. Često nismo niti svjesni ovog procesa koji se događa u nama. Mi kao da dižemo „zid“ između sebe i drugih koji žele biti bliski s nama, jer nam na nesvjesnom nivou oni predstavljaju prijetnju. Osim što dižemo zid od drugih često dižemo zid i između sebe i svojih emocija. Ovisno o „debljini“ zida, možemo biti svjesni tog obrasca ponašanja ali je strah jači pa ne spuštamo taj zid, ili možemo biti totalno nesvjesni procesa u nama i držimo taj zid cijelo vrijeme što uvelike otežava rad na tome. Dobra stvar je što se to može promijeniti i uz rad na sebi možemo naučiti više slušati i pratiti čežnju svoga srca a ne bespogovorno slijediti psihološke obrambene mehanizme svoga ega.

Cilj ove radionice je da polaznike upozna s dinamikom u odnosima kao i načinom kako se razvijaju obrasci ponašanja koji nam onemogućavaju emocionalnu intimnost i koji dovode do problema u odnosima i mi ostajemo izolirani od drugih.