fbpx
Akcija!

ZAŠTO SE SRAMIMO SVOJIH POTREBA

0,00 kn

EABP: Ne
Datum
: 2.10.2021.
Vrijeme: 9:30 – 13:00
vodi: Marina Nardin


Ovo je besplatna radionica u sklopu dana otvorenih vrata centra Snaga namjere. Namijenjena je svima koji žele istražiti temu, a zainteresirani su za našu edukaciju za osobni razvoj. Svoje mjesto rezervirate stavljanjem radionice u košaricu i ispunjavanjem osobnih podataka potrebnih za prijavu.

Nema na zalihi

Kategorija:

Potrebe su neizostavnosti. To nisu “puke” želje. Potreba za ljubavlju, prihvaćanjem, osjećajem sigurnosti, zbrinutosti…

U djetinjstvu nas često posramljuju zbog naših potreba. Naši roditelji možda nisu bili sposobni zadovoljiti ih ili su i sami imali nezadovoljene potrebe. Zbog toga su nas i naučili odricati ih se. Kada ponovno prihvatimo svoje potrebe kao osnovne uvjete za svoj život, onda možemo preuzeti i odgovornost za vlastito ispunjenje.

Dijete koje iskusi uskraćivanje kao kronično stanje odustaje od zahtjeva za pažnjom i ljubavi te to odustajanje postaje strukturirano u njihovom tijelu i identitetu.

Oni se nauče živjeti ne tražeći više negoli im okolina nudi te su naučeni da njihove potrebe neće biti prepoznate ili ispunjene. Kako je tu često umiješan nezdravi sram, onda će se na vlastite potrebe gledati kao loše i pogrešne pa kao takve uopće ne trebaju biti zadovoljene.

Može se otići i na drugu stranu neravnoteže. Ljudi s tim stilom preživljavanja će zahtijevati za sebe previše i opet neće imati osjećaj da je došlo dovoljno za njih. Ovaj tip nezadovoljenosti ostaje s kroničnim osjećajem da nema dovoljno za njih.

Sramim li se svojih potreba ili je moje iskrivljenje otišlo u preveliko zahtijevanje od drugih?

Pogledati u sebe i razumjeti svoje stvarne potrebe, bitno je za cjelovitiji život i unutarnje zadovoljstvo.