UPOZNAJMO SEBE I LJUBAV KAKVU TREBAMO

400,00 

Datum: 9.4.2022.
Vrijeme: 9:30 – 17:30
Vodi: Ana Katarina Sansević
Lokacija: Centar Snaga namjere, Račićeva 5/1


Upute za kupnju:

  1. Stavite radionicu u košaricu i ispunite svoje podatke.
  2. Na mail će vam stići ispunjena uplatnica.
  3. Nakon što platite, pošaljite nam potvrdu u uplati.
  4. Na mail vam dolazi obavijest o završenoj kupnji.

1 na zalihi

Kategorija:

“Držala je samu sebe u zagrljaju, sve dok jecaji djeteta iznutra nisu potpuno utihnuli. Volim te, rekla je sebi. Sve će biti u redu."

Želite li bolje upoznati sebe? Otkriti kakva je to točno ljubav kakvu trebamo? I zašto ju tako teško ostvarujemo u životu?

Ako vas interesiraju odgovori na ova pitanja pozivamo vas na radionicu "Upoznajmo sebe i ljubav kakvu trebamo". Na radionici ćemo, kroz predavanje, psihodinamičke vježbe te puno plesa i pokreta, otkrivati što nas sprječava da živimo život ispunjen ljubavlju.

Svatko od nas bez obzira na to koliko "smo odrasli", treba nježnost, ljubav i prihvaćanje. Izvana možemo djelovati jaki, samostalni, odrasli, kao da sve možemo sami i ne trebamo druge niti njihovu ljubav. Možda smo svoju potrebu za ljubavlju potisnuli ili odustali od nje. Možda potrebu osjećamo ali nas je sram izraziti ju. Koja god da je naša priča, u svakome od nas još uvijek postoji senzibilni, potrebiti dio koji treba ljubav, a često ne znamo kako to pokazati.

Te osjećaje često doživljavamo kao "dječje" i ne dozvoljavamo si ih osjećati kao odrasle osobe. Razlog zašto ih odbacujemo nalazi se u ranom djetinjstvu. Ako nam u dječjoj dobi potreba za ljubavlju nije bila ispunjena na adekvatan način, ili smo čak bili zanemarivani i ignorirani, odbaciti ćemo taj dio sebe. Naše unutarnje dijete je dio nas koji nije bio prihvaćen od vlastitih roditelja i koji smo i mi, kao posljedicu odbacivanja okoline, naučili odbaciti. 

Kada od roditelja dobivamo poruke da smo "preosjetljivi" kada se rasplačemo, da smo "male bebe" kada nas je strah, da "moramo biti veliki" kada tražimo pomoć i podršku ili da "smo zločesti" kada izrazimo svoju ljutnju počnemo vjerovati da nešto nije u redu s nama kada osjećamo te osjećaje. Razvijamo ideju da se moramo "popraviti" da bi nas roditelji voljeli. 

Kako odrastamo, nosimo to lažno uvjerenje sa sobom. Učimo odbaciti sve one vlastite osobine koje nisu bile dobrodošle u našoj okolini, da bi nas okolina i partner “voljeli”.

U svakom od nas, osim unutarnjeg djeteta postoji i unutarnji roditelj. Ako smo imali roditelje koji su uglavnom bili nježni, dobronamjerni i podržavajući prema nama, i naš unutarnji roditelj će biti takav. Nažalost, uglavnom nije. Najčešće ima oblik unutarnjeg kritičara i većinu vremena nas kritizira. Kad slušamo takav unutarnji dijalog, uglavnom čujemo prigovaranje. Kritičar govori djetetu što radi krivo i zašto to nije dovoljno dobro. No dobra stvar je što možemo raditi na našem unutarnjem roditelju da postane manje kritičan, a više brižan, nježan i blag prema našem djetetu.

Rad s unutarnjim djetetom jedan je od najbitnijih alata koji pomaže iscjeljivanju boli iz prošlosti. Naučimo li komunicirati s našim unutarnjim djetetom moći ćemo mu pristupiti sa suosjećanjem. To će nam pomoći da ga prihvatimo. Da prihvatimo sve njegove mane i pogreške, strahove i sram, krivnju i osjećaj nevrijednosti. Da prihvatimo sve ono što smo odrastajući odbacili i osudili kod samih sebe.

Što nam pomaže u tom procesu?

Učenje ljubavi prema sebi.

Bez obzira koliko bolno bilo naše rano djetinjstvo kad počnemo voljeti svoje unutarnje dijete, to će mu pomoći da ozdravi. Pa čak i kad ne znamo put te ljubavi, dovoljno je da počnemo otvarati srce toj mogućnosti i putovi će se početi otvarati. Kad iz svog srca zamolimo za podršku s najčišćom namjerom kojom želimo naučiti voljeti sebe, svemir će nas podržati u tome.

Proces učenja ljubavi prema sebi uključuje svjesno njegovanje zdravog odnosa sa našim unutarnjim djetetom, na način da ga sada mi sami možemo voljeti kako nikada nije bilo voljeno. Time ćemo mu dati osjećaj sigurnosti da može izraziti sve svoje potrebe, prihvatiti svoje mane ali i prepoznati svoje kvalitete.

 

“Sve se učinilo mogućim, kada sam ponovo progledao kroz oči djeteta.

A najbolji osjećaj koji nosim u sebi je da još uvijek imam priliku biti tako divlji.”

Ako vas je ovaj tekst imalo zaintrigirao, dobrodošli ste na radionicu.