fbpx

POSLJEDICE ZANEMARIVANJA I IGNORIRANJA U DJETINJSTVU

0,00 kn (0,00 €)

Datum: 15.10.2022.
Vrijeme: 9:30 – 13:00
Vodi: Tihana Ilić Prskalo
Lokacija: Centar Snaga namjere, Račićeva 5/1


VAŽNO!

Radionica je namijenjena svima koji žele istražiti ovu temu, a zainteresirani su za edukaciju za osobni razvoj centra Snaga namjere. Ako ste već upisali program, mjesto na ovoj radionici vam je osigurano uz prethodnu najavu. Molimo vas da preuzmete odgovornost za svoj dolazak. Ako niste sigurni da možete doći, nemojte rezervirati kartu. U slučaju da ste spriječeni doći na radionicu, obavijestite nas na vrijeme. Svojim nedolaskom na radionicu, oduzimate drugima mjesto.

Nema na zalihi

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK Kategorija:

Zanemarivano dijete će nekako preživjeti, ali neće razviti puno vještina koje nije naučilo u svom okruženju. Odrastat će u uvjerenju da nije voljeno, a dijete to preuzima na sebe. Nije voljeno…jer ne vrijedi ljubavi, jer nešto nije u redu s njim. Razvit će vrlo malo povjerenja u sebe, jer nije ogledano koliko je zaista vrijedno. Osjećaj usamljenosti i nesigurnog svijeta, privlačit će slična iskustva kao u djetinjstvu. Nekako kad vjerujemo da nešto nije u redu s nama i da ne zaslužujemo ljubav, zračimo tom energijom i ponavljamo priču koju smo upoznali. Da moramo učiniti nešto da budemo voljeni i prihvaćeni, ili da moramo biti drugačiji da bi netko ostao s nama. Strah od osjećaja odbačenosti, neviđenosti i bezvrijednosti će odbijati ljubaznost čak i kad dolazi s druge strane. Nepovjerenje i strah će odbijati kao štit i ljubav i bliskost, jer će užas od mogućeg ostavljanja preplavljivati i kao mogućnost. 

Ako smo tako preživljavali, zanemareni i ignorirani, često ćemo osjećati da moramo dati sve od sebe samo da nas druga strana ne ostavi. Možda ćemo pomagati drugima, a vjerovati da za sebe moramo sve sami. Razvijajući pretjerani stupanj izdržljivosti i samodostatnosti. Da možemo sve sami… i tako šaljemo sliku drugima: „Ne trebam nikoga.“ Možda ostajemo u partnerstvima gdje dobivamo vrlo malo, jer smo na to naviknuti. Ili ćemo se osjećati nesigurno i u vezama gdje nas partner voli i želi, ali mi iza toga očekujemo da će nas ipak ostaviti i onda se nikad ne prepuštamo u pravu intimnost.

Kad osjećaj voljenosti i prihvaćenosti nije ugrađen u naš sustav u djetinjstvu, trebat će svjesnosti i volje da se to iskustvo izgradi u odraslosti. Sve povrede nastaju u odnosima, i to odnosima koji su trebali biti najsigurnija baza. Pa ipak jedina mogućnost iscjeljivanja tih ranih povreda su ponovno ljudski odnosi i kontakt. Ali ne oni u kojima ćemo iznova i iznova biti povrjeđivani. Vrijeme je za odabir odnosa i NE onim odnosima koji nas ne ogledaju kao ljude vrijedne pažnje, ljubavi i poštovanja. Postoje takvi odnosi i postoje takvi ljudi. Ne odustajte nikada od sebe.