fbpx
Akcija!

MANIPULATORI MRZE JASNE GRANICE

0,00 kn

EABP: Ne
Datum
: 18.9.2021.
Vrijeme: 9:30 – 13:00
vodi: Tihana Ilić Prskalo


Ovo je besplatna radionica u sklopu dana otvorenih vrata centra Snaga namjere. Namijenjena je svima koji žele istražiti temu, a zainteresirani su za našu edukaciju za osobni razvoj. Svoje mjesto rezervirate stavljanjem radionice u košaricu i ispunjavanjem osobnih podataka potrebnih za prijavu.

Nema na zalihi

Kategorija:

Ljutite li se zbog osjećaja iskorištenosti? Osjećate li se povrijeđeno jer vas je netko drugi izmanipulirao? Ili ste pretjerani „empat“ koji u svemu traži razumijevanje?
Ono što vrijedi za djecu ne vrijedi za odrasle ljude. To znači da se djecu zaista može iskorištavati, zlostavljati i manipulirati. Djeca nisu niti mogu biti odgovorna za odrasle poremećaje. Međutim kad smo odrasli onda nas drugi mogu iskorištavati onoliko koliko im mi dopustimo.

Obrasci koji su nastali kao posljedica naših stilova preživljavanja, načina na koji smo se adaptirali odraslima ne bi li bili prihvaćeni i voljeni, ostavit će snažan zapis u našem tijelu. Onda u našem ponašanju i na kraju se identificiramo s tim načinima preživljavanja. Jedini način da „odlijepimo“ od obrazaca je osvještavanje da to nismo mi nego da ne poznajemo drugu mogućnost. Na primjer postavljanje granica. Da ne pristajemo na iskorištavanje, ponižavanje i manipuliranje. Da preuzimamo svoj život u svoje ruke. Ako živimo s manipulatorima, njih će sigurno ljutiti postavljanje granica. Pitanje je hoćemo li i dalje pristajati na preživljavanje?

Odnos u kojem se bojimo izreći kako se osjećamo, ne može nas dovesti u povjerenje i sigurno mjesto. Tako gubimo sebe i odnos zbog kojeg se odričemo vlastite istine.
Prešućivanjem nesporazuma i očekivanjem da nas netko drugi očita, gutamo razočaranje, ljutnju i na kraju ogorčenje. Sad kad smo odrasli, naša je odgovornost izjašnjavanje u odnosima. Odrasli ljudi trebaju razgovarati. Često nismo naučili u djetinjstvu voditi zahtjevne razgovore. Neki roditelji su prešućivali i trpjeli, drugi su se svađali i napadački optuživali druge. Oba slučaja su iskrivljenje istinskog izjašnjavanja. Kad govorimo o sebi i o tome kako se osjećamo, govorimo svoju unutarnju istinu, koja ne mora biti apsolutna istina. Ako damo priliku i drugoj osobi da kaže kako je ona doživjela isti događaj, onda se približavamo mogućnosti razumijevanja. Razgovarati na taj način je nešto potpuno drugačije. Neće nestati neugodne situacije, ali možemo ostati u kontaktu i kada se ne slažemo.

Manipulatori će teško pristati na razgovor i čuti drugu osobu. Manipulatori mrze postavljanje jasnih granica, jer time ukidamo pristajanje na manipulaciju. Pitanje je: “Hoćete li i dalje ostati u ulozi žrtve manipulacije? Ili ćete jasnije reći gdje su vaše granice pristajanja?“
Pridružite nam se na radionici i istražite ovo područje.