Postoje li razdoblja u životu kada ste loše raspoloženi i ne želite izaći iz tog stanja? Gradite li određene ciljeve da bi na kraju shvatili da blokirate vlastitu sposobnost postizanja tih ciljeva? Želite li imati kvalitetan partnerski odnos a nikako da nađete “pravog”? Što mislite zašto je to tako? Je li se život urotio protiv vas? Je li netko drugi uspješniji jer je pametniji? Ili ima sreće?

Prema najnovijim istraživanjima koja su rađena analizirajući podatke o tisućama ljudi kako bi otkrili koji su čimbenici najvažniji za uspjeh i sreću u životu, otkrilo se da kvocijent inteligencije nije toliko bitan koliko to možda mislimo. IQ je bio važan u 2 posto ispitanika. Pa onda, što je to što nam daje mogućnost da živimo kvalitetan život? Jednom riječju, osobnost.

Istraživanje nam prilično jasno govori da naš karakter (osobnost koju smo izgradili od ranog djetinjstva do danas) igra ključnu ulogu u životnim odabirima, u načinu na koji kreiramo i živimo vlastiti život. Naša osobnost nas je dovela do ovog trenutka u kojem smo sada. Ako promatramo život iz sadašnjeg trenutka i primjećujemo dijelove života s kojima nismo najsretniji, pitanje koje si najčešće postavljamo je: “Kako to promijeniti?”
Najčešći odgovor koji si sami dajemo i kojim se često bavimo je: Kako promijeniti druge tako da mi budemo sretniji?

No, pitanje kojim bi se trebali baviti je: Kako promijeniti sebe da budemo sretniji?

Pa je li to moguće? Možemo li promijeniti svoju osobnost, svoj ustaljeni način ponašanja, funkcioniranja, komuniciranja, odlučivanja? Je li moguće promijeniti dijelove nas koji nas sabotiraju, koji su nam prepreka da živimo puni/jim plućima? Da, moguće je. Uz nešto truda moguće je svjesno promijeniti disfunkcionalne dijelove svoje osobnosti ako to želimo. Nismo osuđeni do kraja života patiti jer neki dijelovi nas ne funkcioniraju na najbolji način. Uz adekvatno i strukturirano vodstvo moguće je otkriti mapu svoje osobnosti, osvijestiti koji dijelovi nas nisu do kraja izgrađeni i baciti se na posao.

Područja osobnosti koja najčešće trebaju promjenu

Psihološki gledano, postoje vrlo jasno definirana područja problematičnih (ili disfunkcionalnih) osobina koje su povezane s nižim zadovoljstvom životom, lošim socijalnim funkcioniranjem, nemogućnošću ostvarenja kvalitetnih partnerskih odnosa, korištenjem kompenzacijskih mehanizama za smirenje neuroza (razne ovisnosti poput alkohola, pušenja, hrane…). Pokušat ćemo navesti najbitnije od njih:

  • Nemogućnost samoregulacije emocija (poteškoće u upravljanju stresom, netolerancija frustracije, anksioznost, napadi panika, osjećaj nesigurnosti, česti ispadi plača ili ljutnje)
  • Internalizacija emocija (osjećaj tuge, ljutnje, srama, krivnje, i prevelike samokritičnosti koju osjećamo u sebi a najčešće na pokazujemo na van, osjećaj nevrijednosti)
  • Nedostatak motivacije, volje za postizanjem bilo kakvog napretka u životu (nedostatak smjera, energije, namjere… često mijenjanje životnih planova i smjera, neodlučnost, odgađanje)
  • Pretjerana eksternalizacija (tendencija kaosu i drami u životu, uloga žrtve, stav da nam “život nešto duguje”, traženje pažnje od drugih, sklonost rizičnom ponašanju, pobuna protiv bilo kakvih pravila)
  • Skrupuloznost (pretjerana krutost i perfekcionizam, opterećenost pravilima, nesposobnost da budemo spontani, strah od promjena)
  • Sklonost fantaziji (gubljenje vremena u fantazijama koje nisu realne)
  • Apatija (nedostatak životnog elana, entuzijazma, nemogućnost osjećanja bilo kakvih emocija)

Čitajući ovaj popis možda ste osvijestili da vam se na jednom ili više od ovih područja pojavilo nešto s čime se trenutno borite u životu. Ako se to dogodilo, možda je vrijeme da dublje pogledate u to područje i doista vidite što je to što vas u tom dijelu osobnosti čini takvima i kako to možete promijeniti? Osvjetljavanje problematičnih dijelova osobnosti na početku se ne čini kao sjajna ideja, jer nitko od nas se u startu ne želi niti voli suočavati sa svojim nedostacima, no dugoročno suočavanje s našim slabostima zapravo može biti osnažujuće.

Ako znamo što nas sputava, bit ćemo na boljem mjestu za promjenu.

Dobivanjem uvida u naše tendencije da sabotiramo vlastiti život važan je prvi korak u izlasku iz začaranog kruga. Možda nikada nećemo moći riješiti sve svoje intrapersonalne probleme, ali stjecanje uvida u njihov mehanizam i učinak na naš život može nam itekako pomoći da promijenimo veliki dio toga.

Ako smo dovoljno hrabri i usudimo se iskreno pogledati u svoj život možda ćemo doista poželjeti promijeniti neke dijelove sebe te krenuti na put samoistraživanja i procesa osobnog razvoja – puta životne promjene, kako to volimo zvati u Centru Snaga namjere.

Dobrodošli!