Završetak se događa nakon što prihvatimo da je otpuštanje prošlosti važnije od maštanja o tome kako je situacija mogla biti drugačija

Kraj stare godine simbol je početka nečeg novog i završetka nečeg starog. Jeste li ikada razmišljali o tome zašto je taj ritual toliko slavljen na cijelom planetu? Zašto baš taj dan nosi tu energiju i što nam ta energija znači? Sjetite se svih “novogodišnjih” odluka koje ste donosili u prošlosti. Popisa i obećanja samima sebi što će sve od te posebne novogodišnje noći biti drugačije.

U simbolu vatrometa, šampanjca i zagrljaja, poljubaca i čestitanja Nove godine u toj noći, kada sat otkuca ponoć, postoji nešto posebno i neobično, što samo ljudska vrsta osjeća. Postoji jedna duboka čežnja za završetkom svega bitnog što se dogodilo (ne samo te prošle godine, nego svih godina do tada) i nada otvaranja prostora u nama nečem novom što bi moglo doći. Samo ljudska vrsta ima tu osobinu da teži završecima nakon separacije. Želja za završecima ne odnosi se samo na romantične veze. Završetak može biti kraj jedne karijere, kraj prijateljstva, smrt voljene osobe, promjena statusa, preseljenje ili promjena načina života.

Potreba za završetkom

Otpustiti stvari koje su nam nekada bile toliko važne, nije jednostavno i ne događa se preko jedne noći. Često osjećamo kako ne možemo nešto otpustiti ako ne “zatvorimo” priču. Psihodinamičkim rječnikom rečeno, dok ne dovršimo separaciju od “starog”. Pomaže li nam zaista “završetak” da otpustimo staro? I tko je, ako pričamo o odnosima, odgovoran za završetke? Daje li nam to druga osoba ili ih sami stvaramo.

Socijalni psiholog Arie Kruglanski počeo je koristiti frazu “potreba za završetkom” 1990-ih. Mislio je na “vremenski okvir za donošenje odluka kojem je cilj pronaći odgovor na danu temu koji će ublažiti zbrku i zbunjenost“. Kruglanski objašnjava da “kada tražimo završetak, tražimo odgovore na uzroke određenog gubitka kako bismo razriješili bolne osjećaje koje je taj gubitak stvorio”. Radeći to, “čini se da oblikujemo mentalnu mapu onoga što se dogodilo – ispitujući svaki komad slagalice i njegov odnos prema ukupnoj slici.” Završetak se postiže “kada smo zadovoljni što je slagalica sastavljena, što smo dobili odgovore koje smo tražili te s tog mjesta možemo krenuti dalje.”

Pronaći završetak znači u potpunosti prihvatiti ono što se dogodilo i poduzeti korake od završenog prema nečem novom.

Proces završavanja

Pa kako ćemo to učiniti? Koji su bitni načini pronalaska završetaka prošlosti?
Kreiranje završetaka je složen kognitivno-emocionalni proces koji vrlo često dugo traje. Iako se vanjska okolnost može promijeniti u kratkom vremenskom intervalu (prekid odnosa, preseljenje, veliki gubitak…) naš unutarnji proces završetka traje puno duže od same situacije koja je završila. Često imamo prevelika očekivanja od sebe i razočarani smo sa sobom kada dovoljno brzo emocionalno ne “završimo” sa starom situacijom. Bitno je razumjeti i prihvatiti da je to proces koji će trajati i kojem moramo dati vremena te pri tome biti strpljivi, nježni i suosjećajni sa sobom. Ključna stvar je naučiti živjeti u prostoru u kojem imamo jaku “potrebu za završetkom”, a istovremeno još nismo sposobni “završiti”. To je vremenski period u kojem možda moramo odtugovati staru priču, oprostiti se s nekim ili nečime ili izraziti ljutnju zbog raspadnutih snova, energije koje smo ulagali u nešto što nije otišlo u smjeru u kojem smo željeli… Svaki završetak se prirodno počne događati kada isprocesiramo sve emocije koje on stvara u nama. To ponekad može trajati i par godina. Psihoterapijski proces uz vodstvo iskusnog terapeuta nam uvelike može biti podrška u tom procesu.

Završetak nam nikada ne nudi druga osoba. Njega jedino možemo dobiti sami od sebe. Ne možemo natjerati nekog drugog da nam da naš vlastiti završetak. Zato se dobro okrenuti unutra i tražiti ga u sebi. Pronalaženje završetaka u sebi omogućuje nam kretanje naprijed. Omogućuje nam naučiti nešto vrijedno iz svih povreda, boli, ljudi i značajnih događaja u našem životu koji nisu uspjeli.

Završetak nam omogućuje da zatvorimo vrata bolnoj situaciji koja nas je slomila, istovremeno otpuštajući tu bol, i da otvorimo vrata sebi.

Umjesto novih početaka, za ovu Novu godinu, želimo vam što više kvalitetnih završetaka. 😊