Postoje samo dva dana u godini u kojima ne možeš ništa učiniti. Jedan se zove jučer, a drugi sutra. Danas je pravi dan za voljeti, vjerovati, činiti i živjeti.

Dalai Lama

Prisutnost nam pomaže da naučimo osjećati sebe u ovom trenutku. Osjećati sebe znači: umiriti um i prebaciti fokus s misli na svoje tijelo, osjećati svoje fizičko tijelo, naučiti prepoznati senzacije u njemu, prepoznati što nam senzacije govore o ovom trenutku sada. Prisutnost nam pomaže da vratimo fokus na ono što je bitno. Na Sada. Da se, kada smo emocionalno uznemireni, (a uzrok je neka vanjska situacija koja nas često odvede u strah koju smo već iskusili u prošlosti ili u strah od budućnosti), centriramo, smirimo i s mirnijeg mjesta sada krenemo dalje u ovaj trenutak.

Alate za vježbanje prisutnosti učimo na edukaciji za osobni razvoj i uvod u terapeutsku praksu, a danas s vama dijelimo vježbe prisutnosti koje možete raditi sami. Možete ih raditi kao jednu vježbu, po koracima, ili možete izabrati bilo koji korak u vježbi i napraviti ju kao mini-vježbu.

Tijekom dana, zapitajte se: “Jesam li ovdje?” Kad god vam se čini da vaš um luta, razmišljajući o prošlosti ili onome što je bilo, vratite se sebi u sadašnjost pitajući se: “Jesam li ja ovdje?” Bez obzira je li odgovor da ili ne, postavite si sljedeće pitanje: „Gdje sam trenutno?“, a zatim odgovorite. Primijetite svoju okolicu. Miris zraka, zvuk oko vas, osjećaj predmeta u vašem okruženju. Ovo je jednostavno, ali duboko pitanje koje nam pomaže da usvojimo naviku vraćanja naše pažnju na ovdje i sada.

Budi gdje jesi. Inače ćeš propustiti svoj život.
Buda

Primirite se i slušajte zvukove oko sebe. Što čujete? Promet? Glasove? Glazbu? Građevinske radove? Šum mora? Vjetar? Ptice? Uključite se samo u zvukove koji se trenutno događaju oko vas. Nemojte ih imenovati ili objašnjavati zašto se događaju. Ne trebate ulagati nikakav napor u ovo. Samo slušajte, dopustite da vam uši prime zvukove i budite s njima.

Spustite pažnju u tijelo. Kako se osjećate u tijelu sada, dok ovo radite? Osjetite senzacije koje se događaju unutar vašeg tijela upravo sada. Opet, ne morate imenovati senzacije ili pokušati objasniti zašto se događaju. Samo ih osjetite izravno kao senzacije. Primijetite i da se one jednostavno događaju, bez napora.

Tvoje tijelo čuje sve što tvoj um pomisli.

Dišite. Uvijek smo udaljeni samo jedan dah od prisutnosti. Uvijek se možete vratiti u sadašnjost pazeći na dah. Osjetite dah, obratite pažnju na osjećaj daha koji se kreće kroz vas. Primijetite da čak i onda kada ništa ne radite, vaše tijelo diše samo od sebe. Obratite pozornost na praznine između udisaja i na prostor čekanja da se dogodi sljedeći dah. Budite intimni s čudom disanja koji se događa u vama.

Diši. Loš dan ne znači loš život.

Obratite pažnju na svoj um. Obratite pažnju na to što vaš um trenutno radi. Što vaše misli pokušavaju reći? Ne upuštajte se u sadržaj i ne odgovarajte na njega. Samo promatrajte svoj vlastiti um na djelu. Ne radeći ništa u vezi toga.

Proširite svoj pogled. U tišini. Slušajte tišinu koja sjedi iza buke vašeg uma. U miru. Osjetite tišinu koja postoji iza beskrajnih pokreta vašeg uma. Iza misli, osjećaja i senzacija. Osjetite prostranost. Zamislite da se vaše misli i osjećaji nalik vremenu pojavljuju na velikom nebu svijesti. Oblaci na ogromnom nebeskom ekranu. Otvorite svoj pogled još šire i još dalje od tih oblaka. Primijetite trenutnost tih oblaka dok mijenjaju oblik, dolaze i odlaze nošeni vjetrom.

Osjetite prisutnost. Zatvorite oči i osjetite osjet vlastite fizičke prisutnosti, težine i postojanja tijela. Privucite svoju pažnju osjećaju da je vaše tijelo ovdje, jednostavno postoji. Uronite u poseban osjećaj koji je “Ja jesam”, “Ja postojim.” Izgovorite to tiho. Ponovite više puta.

Ne postoji ništa sljedeće. Zamislite da ne postoji sljedeći događaj, sljedeći zadatak, sljedeća osoba ili bilo što sljedeće što bi trebalo doći. Pozovite sebe da prestanete s pripremama za nešto drugo. Namjerno uklonite sve ostale. Sastanite se s nigdje i ništa u ovom trenutku. Budite u praznini.

Ne čekaj da nađeš potpuno stabilno tlo. Počni svoj ples u praznini.

Zadnje, ali ne i najmanje bitno. Uživajte u procesu vraćanja u ovdje.

Možda vam se i svidi. ?