Popunjeno!

Kad se zaljubimo i dozvolimo tijelu, osjećajima i našoj psihi da se opusti i prepusti uz drugu osobu, otvara se mogućnost za intimnost. Međutim sigurnost intimnosti otpušta neke kočnice koje do tada nismo mogli niti osvijestiti.

Sjena u naručju intimnosti

Intimnost ljubavi otkriva sjenu i integrira ju. Kad s ljubavlju prihvatimo drugu osobu, odbačeni dijelovi naše psihe mogu sigurno izroniti. Ne samo što odnosi pružaju kontekst u kojemu se sjena mora pojaviti, nego nas i intimnost poziva otkriti najdublje, skrivene dijelove nas samih. Ovdje je ključna i jedina mogućnost za nas, jedino kroz samoprihvaćanje, tako u potpunosti stižemo u svoju istinu te imamo hrabrost izraziti je. Intimnost je temelj toga izražavanja.

Sve naše emocionalne rane nastale su u odnosima s drugima i jedino u odnosima leži mogućnost iscjeljenja.

Kad nas druga osoba voli, to pojačava naš doživljaj vlastitog bića jer se odražavamo u očima, riječima i ponašanju druge osobe. Tako smo na početku postojanja učili kroz očitavanja majke i oca, kroz njihove oči, riječi i odraz “tko smo mi“. Ako smo dočekani dobrodošlicom i pažnjom, s dovoljno ljubavi i strpljenja, onda smo tako učili da je s nama „sve u redu“ i da možemo i smijemo sebe očitovati.

Kada nismo bili blagoslovljeni takvim iskustvima, onda se u intimnosti diže puno straha od mogućeg bola i povređivanja.

Ako ljubav izblijedi vrlo lako smo katapultirani u svoju prošlost. Tada nas gubitak može odvesti u infantilno stanje ranjivosti u kojemu je nešto neodrađeno i nezavršeno pa procesi i obrasci ponovno izranjanju na svjetlo. Kako bismo nastavili dalje mi smo zapravo prisiljeni suočiti se sa svojom boli i iscijeliti je. Inače ostajemo zarobljeni u djetinjstvu. I prisutnost i gubitak ljubavi prisiljavaju nas preispitati sebe u novome svjetlu.

Ovdje je presudna ravnoteža, što podrazumijeva ravnotežu između različitih aspekata nas samih (uma i tijela, persone i sjene, muškog i ženskog), ali i ravnotežu između nas i svijeta koji nas okružuje (rad i igra, davanje i primanje, druženje i samovanje).

Uspostavljanje te ravnoteže podržava osnovna pitanja ljubavi i odnosa, jer ako nismo u ravnoteži, teško nam je, ako ne i nemoguće, postići zdrav i dugotrajan ljubavni odnos.

Pridružite nam se na radionici „Intimnost i sjena“ gdje ćemo istraživati i osluškivati kako kreiramo intimnost sa sobom i s drugima. I zašto neki ljudi ne mogu izdržati intimnost ako je previše toga pohranjeno u sjenu.

Bit će puno iskustvenih vježbi koje nas najbrže dovode do starih zapisa u našem tijelu. 

Datum: 24.10.2020.
Vrijeme: 09:30-13:00
Lokacija: centar Snaga namjere, Račićeva 5/1
Vodi: Tihana Ilić Prskalo
Cijena: besplatno