Kad zadovoljimo fiziološke potrebe… prva potreba iza toga je potreba za sigurnošću, što direktno ima veze s nagonom preživljavanja. 

Kad se u djetinjstvu ne osjećamo sigurno u vlastitoj obitelji, onda to najčešće pređe u povećano provjeravanje „je li dovoljno sigurno među drugim ljudima“? Mi se adaptiramo da bi preživjeli, naše tijelo i svi osjeti tijela su iskreirani da bi preživjeli. Naše tijelo je prvi kontejner s kojim opstajemo i u kojem opstajemo. Tijelo će zapamtiti i ono što je vrlo rano i izvan dohvata našeg mozga i razumijevanja. Nepovjerenje na toj razini će utjecati na mogućnost intimnosti i prepuštanja u ljubavi.

Većina povreda i zlostavljanja događa se unutar konteksta obiteljskih odnosa. Dovoljno je loše što se uopće događaju, ali je još gore što dolaze od ljudi koje volimo, s kojima živimo i kojima bi trebali vjerovati. Gasimo vezu, zatvaramo srce i povlačimo se u sebe.

Kad su primarni odnosi iskrivljeni, umanjujemo svoju sposobnost voljenja i povezivanja, sposobnost stvaranja odnosa. Stvarati odnose znači da smo jednostavno sposobni odnositi se ili svrstavati svoja iskustva u veći vanjski kontekst.

U odnosima odraslih postoji izbor (bilo da smo ga svjesni ili ne), izbor da možemo otići i ostaviti nekoga tko se prema nama loše ponaša. Dijete nema izbor, nema čak niti izbor „nevoljenja“.

Ne postoji ništa tako razarajuće kao nedostatak ljubavi. Ljubav je osnovno ljepilo svemira, vezujuća sila u punom smislu. Ljubav integrira, nedostatak ljubavi dezintegrira. Bez nje ne možemo povezati naše dijelove u cjelinu. 

Ako smo u ranom periodu bili ugrožavani odbacivanjem, ignoriranjem, emocionalnim ili fizičkim zlostavljanjima, vrlo lako ćemo upariti osjećaj nesigurnosti s prepuštanjem u ljubavi. To će se odraziti na našem kapacitetu za intimnost i ljubav.

Najgore od svega je što tu neljubav okrećemo prema sebi…prema puno svojih dijelova i osjećaja koji nisu bili dobrodošli. Hoćemo li očajnički tražiti potvrdu od drugih da vrijedimo i u odraslosti? Ili možda bježati iz intimnosti da bi se „zaštitili“?

Ukoliko želite početi osvještavati sebe i svoje obrasce pridružite nam se na radionici „Intimnost i sjena“.

Nove Radionice

Datum: 6.6.2020.
Vrijeme: 9:30 – 17:30
Mjesto: centar Snaga namjere
Vodi: Tihana Ilić
Cijena: 400kn

otpuštanje traume

Datum: 20.6.2020.
Vrijeme: 9:30 – 17:30
Mjesto: centar Snaga namjere
Vodi: Marina Nardin
Cijena: 400kn