Uzemljivanje je danas vrlo raširen pojam s velikom lepezom značenja. U najširem smislu, uzemljivanje je postupak u kojem višak energije otpuštamo u zemlju. To je važno za sve što radi na struju, uključujući i ljudska bića. Kao i Zemlja, naše tijelo je električno, a teorija električnog Svemira sve više govori u prilog tome da je elektricitet najvažnija pokretačka sila u našem Svemiru. S obzirom na to, kad hodamo bosi po tlu, mi kroz čakre na stopalima otpuštamo višak naboja u elektromagnetsko polje Zemlje. U knjizi Earthing Clinton Ober govori o vlastitim otkrićima i dobrobitima uzemljivanja. Medicinska istraživanja potvrdila su da uzemljivanje poboljšava raspoloženje, smanjuje kronične bolove, umiruje, smanjuje upale i ubrzava iscjeljivanje.

Za razliku od modernih ljudi, naši su preci bili znatno više u kontaktu sa Zemljom. Često bi hodali bosi, spavali i sjedili na tlu. Rukama i stopalima bi dodirivali zemlju. Danas uglavnom nemamo taj luksuz. Ispod stopala imamo gumene đonove koji nas izoliraju od tla i dodatno nas odvajaju od tijela. Posljedica toga je da često višak naboja ostaje u tijelu.

Uzemljivanje nas vraća u sad i ovdje

U kontekstu tjelesno orijentirane terapije, uzemljivanje je jedna od najvažnijih tehnika koju možemo primijeniti kad smo aktivirani. Nedostatak uzemljenja čini nas nestabilnima i bez snažnog središta. Gubimo sposobnost gledanja šire slike te sposobnost držanja i propuštanja emocija. Situacije nas lako preplave pa burno i neprimjereno reagiramo ili se odvojimo i sanjarimo. Kad gubimo kontakt s tijelom, gubimo i sposobnost prepoznavanja vlastitih granica, a samim tim i pravovremenog reagiranja.

Da bismo se uzemljili, nije potrebno da s cipelama u ruci istrčimo u park. Najkraće rečeno, dovoljno je da osjećamo sebe. Uzemljivanje vraća našu svijest u tijelo, u sadašnji trenutak i pomaže nam da se orijentiramo u prostoru. Fizički, to se događa usmjeravanjem pažnje na stopala, noge i ostale dijelove tijela. Pobuđenost se zatim penje kroz tijelo, potiče protok i nježno oslobađa višak energije iz naših zamrznutih dijelova. To oslobađanje ne mora biti ugodno iskustvo, ali nov osjećaj budnosti jača naš kapacitet za osjećanje i propuštanje emocija. Tad smo probuđeni, prisutni i živi. Čvrsto stojimo na vlastitim nogama, što je važno i za uspostavljanje zdravih granica.

Kako to radimo

Koliko se god trudili, ne možemo uvijek ostati uzemljeni. Nekad nas partner, kolega na poslu ili različite situacije preplave i tad je teško postići uzemljenje. Međutim, kako bismo te događaje smanjili na minimum, kad god možemo, dobro je vježbati uzemljivanje prije nego nas situacije u potpunosti preplave. Postoji više metoda koje možemo koristiti, ali sve se baziraju na osjećanju sebe i okoline. Ovo je 5 koraka koje najčešće koristimo.

  1. Budite u sigurnoj okolini.
  2. Usmjerite pažnju na disanje. Udišite polako na nos i izdišite kroz usta.
  3. Orijentirajte se u prostoru. Što vidite, čujete? Kakvi su mirisi i okusi?
  4. Usmjerite pažnju na stopala. Osjetite povezanost stopala sa Zemljom.
  5. Dopustite protok energije kroz tijelo. Što osjećate u organima, ekstremitetima, srcu?

Dugoročno, ova ili slična praksa čini veliku razliku u našim reakcijama na neugodne situacije i jača naš temelj i osnovno pravo na postojanje na Zemlji. Jačanjem zdravih temelja, mi stvaramo osnovu osobnog razvoja.