Postoji ljudska potreba za pripadanjem i povezivanjem u bliske odnose s drugim ljudima, a osnova je za razvijanje intimnosti. Ta je potreba toliko snažna da, ukoliko ne znamo uspostaviti i održavati bliske odnose s drugima, mogu se javiti različite psihičke i fizičke smetnje u svakodnevnom životu.

Iako često konotirana kao spolni odnos, on je tek dio intimne veze među partnerima. Primjerice, snažni intimni odnosi koji ne uključuju seksualne odnose postoje među prijateljima, ili članovima obitelji.

Riječ “intiman” dolazi od latinske riječi intimus, što znači najunutarnjiji, najskrovitiji. To sugerira da naša intimnost, odnosno naše najskrovitije, najunutarnjije, nije svakome dostupno te bi ju trebali dijeliti samo s “privilegiranim” osobama u svom životu. Intimnost ukazuje na to koliko blizu nam netko može prići (fizički, seksualno, emotivno, duhovno), odnosno koliko ćemo mi dozvoliti nekome da nam se približi.

Često se, ipak, zna dogoditi da ne pazimo koga puštamo u svoj intimni prostor, pa budemo povrijeđeni, ili, s druge strane, činimo grešku kada nikome ne dozvoljavamo da uđe u naš intimni svijet, pa ostajemo izolirani i usamljeni.

 

Zato je prava intimnost čin hrabrosti i mudrosti. Mudrost jer znamo s kime biti intimni, a hrabrost jer intimnost podrazumijeva otvoreno srce spremno i na povredu i razočaranje.

 

Bitno je znati da, u kontekstu intimnosti, najvažnija osoba smo mi sami; ukoliko ne upoznamo sebe i nismo intimni sami sa sobom, tada ne možemo biti intimni ni s drugima.

Intimni odnosi zahtijevaju svakodnevni trud i napor, ali su zato njihovi benefiti višestruki za nas osobno, našeg partnera(icu), obitelj, kao i za cjelokupno društvo. Primjerice, zdravije samopoštovanje, bolje fizičko i psihičko zdravlje, smisleniji, sretniji, zadovoljniji, ugodniji život, sve su to rezultati ispunjene intimnosti.

 

Teme koje ćemo obrađivati na radionici:

  • povezivanje sa samim sobom i osjećanje sebe,
  • prisutnost u odnosima,
  • što intimnost u odnosima podrazumijeva,
  • granice u odnosima,
  • načini vezivanja u odnosima,
  • tipovi ljubavi.

Radionica: Intimnost u partnerskim odnosima
Datum: 06.04.2019.
Vrijeme: od 10:00 do 17:30

Mjesto: Račićeva 5/1, Centar Snaga namjere, Zagreb
Voditelj: Dorijan Burčul

Cijena: 350 kn

Prijavite se na radionicu

Please select a valid form