Ako se teško povezujemo sa svojim emocijama potrebno je usmjeriti pažnju na naše tijelo i naše energetsko polje. Tijelo nam pokazuje odraz uma.
Želimo li se povezati sa svojim emocijama trebamo se fokusirati na tijelo.

Ako postoji razlika između misli i emocije, emocija će biti ona koja je istinita. To je zapravo relativna istina o stanju našeg uma u određenom trenutku. Ponekad nismo u mogućnosti aktivnost nesvjesnog uma prenijeti u obliku misli, dok se misao uvijek odražava u tijelu. Misli egzistiraju u glavi, dok emocije izazivaju snažne tjelesne doživljaje.

Ako se uspijemo odvojiti od emocija u preplavljujućem smislu i počnemo ih promatrati iz uloge promatrača, povećat ćemo svoju svjesnost. Sposobnost bivanja u promatraču je svakome dostupna, a donosi nam kvalitetu neutralnosti koja nam povećava kapacitet nošenja sa životnim problemima. Biti neutralan znači imati sposobnost objektivnog sagledavanja sebe i situacije. To ne znači da ne osjećamo, već da se u svakom trenutku možemo odmaknuti u neutralan položaj te se na taj način lakše nosimo s emocijama, našim umom i situacijama u kojima se nalazimo u životu.

Naš um treba usmjeravanje, a to nam daje naša svijest i untarnji promatrač. Bez toga prepušteni smo unutarnjim valovima i vanjskim zbivanjima da nas bacaju u raznim smjerovima bez stvarnog osjećaja sebe. Na taj način gubimo stvarni kontakt s time tko smo i postajemo ono što se s nama događa.