Emocije se pojavljuju tamo gdje se susreću um i tijelo.
One predstavljaju reakciju tijela na um, odnosno odraz uma u tijelu. Ako se nikako ne možemo povezati sa svojim emocijama ili smo odvojeni od njih, to ćemo dugoročno osjetiti na fizičkoj razini kao bol ili bolest.

Želimo li se upoznati sa svojim emocijama moramo početi obraćati pažnju na ono što se događa u nama. Često nismo sposobni aktivnost nesvjesnog uma prenijeti u svijet misli, dok će se misao uvijek kao emocija odražavati u tijelu.

Misao se nalazi u glavi, a emocija ima jaki tjelesni uvid. Ako pri tome zadržimo poziciju promatrača mi prestajemo biti emocija i počinjemo emociju osjećamo. Možemo joj dozvoliti da postoji, a da ne upravlja nama, odnosno da nas ne preplavljuje.

Osim emocija, u našem tijelu javljaju se različite senzacije ili grupe senzacija koje su najčešće vezane uz emocije. Možemo ih promatrati i naučiti prepoznavati.
Ako ostanemo prisutni i dovoljno uzemljeni, odnosno ostanemo u tijelu, možemo naučiti prepoznavati uzorke ponašanja u određenim situacijama. Naučimo li prepoznati određene obrasce te ih jasno povežemo sa senzacijama i emocijama u tijelu, imamo mogućnost mijenjati ono što nam više ne služi na zdrav način.

Možda su nam stari obrambeni mehanizmi trebali dok smo bili djeca, no u odrasloj dobi gube smisao i postaju teret i izvor nezadovoljstva.