«Biti ono što jesmo životna je povlastica» Joseph Campbell

Kad je naše energetsko polje jako, prepreke nas ne obeshrabruju. Onda je to dio životnog puta.
Ako je naše uzemljenje jako i čvrsto, a prirodan tok emocija i kretanja nije onemogućen, sposobni smo pretvarati energiju u djelovanje. Kada iz okruženja primamo informacije koje su prepreka ili izazov našem sustavu, onda energija jača i pojavljuje se potreba za izražavanjem ili oslobađanjem naboja.

Prirodno izražavanje ove energije je aktivnost, a ona nas uvodi u interakciju s okruženjem. Aktivnost može našem sistemu donijeti predivan osjećaj ali i katastrofu, ovisno o njenim rezultatima. S dozrijevanjem počinjemo birati koje ćemo porive ostvariti, a koje obuzdavati. Tako počinje nastajanje svjesnog bića, u kojemu um djeluje na temelju instinkta; pojavljuje se osobna odgovornost i rađa se ego.

Ako smo dobili zdravu podršku u tom razvojnom periodu prve tri godine, onda je u životu prisutno uživanje i entuzijazam prema životu. Osjećaj osobne moći pruža nam nadu da se možemo održati i da možemo živjeti sa svojim kapacitetima. Taj čudesan osjećaj «ja mogu», mijenja cijeli pristup životu i mnogim preprekama koje se nailaze na tom putu. Onda se ne plašimo zakoračiti u nepoznato, prihvaćati rizike ili griješiti. Kad je naše energetsko polje jako onda se ne ustručavamo svoje snage i izazova. U susretu s izazovom ne gubimo smjer, nego nastavljamo dalje zahvaljujući snazi i volji. Uživamo se upuštati u aktivnosti jer one razvijaju naš osjećaj moći tako što nas neprestano suočavaju s novim izazovima.

Međutim kad se u dječjoj osjetljivoj dobi na osjećaj vlastite moći odgovori posramljivanjem i neodobravanjem, to oslabljuje naše «ja mogu i ja smijem» i odvaja nas od vlastite snage. Ne vjerujemo svojim sposobnostima i strahujemo od posljedica vlastite energije. Kako bismo izbjegli daljnje posramljivanje, kočimo svoje impulse te postajemo kontrahirani i sramežljivi. Gubimo spontanost i razigranost. Ako ne možemo vjerovati vlastitim porivima i ako moramo neprestano kontrolirati ono što dolazi iznutra, onda naša osobnost postaje podijeljena protiv sebe. Održavanje te podijeljenosti iziskuje energiju, a taj gubitak oduzima našu osnovnu živost i cjelovitost.