«Cijeli je svijet zapravo subjektivan, a san je kazalište u kojem je sanjač istodobno okruženje, glumac, šaptač, scena, redatelj, pisac, publika i kritičar.» C.G.Jung

 Kad prepričavamo san i netko nas zapita :»Da li se to zaista dogodilo u stvarnosti?», upadamo u klopku pretpostavke da postoji samo «fizička stvarnost ». Postoji i «stvarnost snova». I obje stvarnosti zaista postoje. A svijet snova čak ima više utjecaja na naš život negoli vanjski događaji. U svijetu snova  naše «nesvjesno» iskazuje svoju snažnu dinamiku.

Jednom kad postanemo dovoljno osjetljivi na snove, otkrivamo da se sve što se događa u snovima na neki način manifestira u praktičnom životu: kroz razne akcije, odnose, odluke ili osjećaje. Često vjerujemo da te elemente možemo «kontrolirati» samo iz svjesnog uma, međutim to je velika iluzija ego-kontrole. Ovi aspekti našeg života su zapravo određeni s puno dublje razine. Svijet snova i postoji da bi se te razine donekle mogle pretočiti u obliku koji možemo vidjeti i razumjeti.

Snovi izražavaju nesvjesno, oni su dinamični mozaik sastavljen od simbola koji iskazuju pokret, konflikt, interakcije i mogućnost razvoja silnog energetskog sistema unutar našeg «nesvjesnog».

Nesvjesno, koje je ogromno i neusporedivo veće od onog što naša svijest može obuhvatiti, ima vrlo specifičan kapacitet za kreiranje slika i za upotrebu tih slika kao simbola. I upravo ti simboli oblikuju san, stvarajući jezik kojim «nesvjesno» komunicira sa «svjesnim».

Kao kad zapalimo vatru, ona će prirodno stvoriti toplinu, tako i nesvjesno prirodno generira simbole. Ako naučimo čitati te simbole, dobivamo sposobnost prepoznavanja «nesvjesnog» u nama. A ta sposobnost stvaranja simbola djeluje puno šire od snova, cijeli ljudski život se napaja iz izvora nesvjesnog kroz tok slika i simbola.

Simboličke slike nesvjesnog su kreativni izvor za ljudski duh u svim ostvarenjima. Ne izviru iz toga samo filozofski koncepti i njihovo razumijevanje, nego religija, obredi i kultovi, umjetnost i običaji.

Ako gledamo ljudski energetski sustav, onda iznad srčane čakre ulazimo u simboličko područje. Naš se jezik sastoji od zvučnih simbola, a slova predstavljaju te zvukove. U vizualnom području, simboli nam se obraćaju kao predočenja moćnih arhetipskih energija.

Vidimo ih u svojim maštarijama i snovima, nosimo ih u svojem nakitu, pišemo ih na svoje poruke i koristimo ih u logotipima. Simboli su neposredan način komuniciranja o dubokim arhetipskim energijama, način komuniciranja koji obuhvaća cijeli mozak. Simboli su sredstva pomoću kojih mozak opaža arhetipsku energiju. Jednako tako, arhetipovi se putem simbola integriraju u svijest.

Simboli izranjaju iz nesvjesnog kroz snove i maštanja, stvaranje umjetnosti i slučajne susrete. Pojavljuju se kad prepoznamo obrazac. Duh nam se ne obraća uvijek verbalnim  jezikom nego je njegov jezik više arhetipski, izgovaran simbolima. Ako želimo razviti arhetipski identitet, onda je vrijeme da se upustimo u avanturu učenja simbola.

«Vizija će postati jasna tek kada pogledaš u svoje srce. Onaj tko gleda izvana – vidi samo snove, tko gleda unutar sebe, budi se.»
Carl Gustav Jung