«Eros je izvrstan element vezanja. Posrijedi je most između bića i postajanja te veže činjenicu i vrijednost.» Rollo May

Nekako je žalosno da naša kultura nastoji odvojiti seksualnost od ostatka života. Kako je posrijedi kozmička sila povezivanja koja vodi sjedinjenju i širenju, paradoksalno je da uklanjamo seksualnost iz razgovora i aktivnosti u ostatku svojega života. Tako potičemo nepriznavanje i neiscjeljivanje seksualnih rana, skrivenih osjećajima krivnje i srama.

Seksualno iscjeljivanje nije ograničeno na ono što činimo u krevetu nego u cijelosti obuhvaća naš pristup životu.
Postići seksualno iscjeljenje znači potpuno se uhvatiti ukoštac sa životom na emocionalno-osjetilnoj razini, voditi ljubav očima, ušima i nosom; prihvatiti svoju žudnju za poezijom, teksturom i bliskošću; postati intiman sa suptilnim nijansama unutarnjeg bića. Seksualno iscjeljenje nije moguće u izolaciji jer zdrav seks obuhvaća mnoge razine svijesti. Nije ga moguće odvojiti od emocionalnog iscjeljivanja jer otvara emocije. U osnovi je vezano uz osjetila te privlačnu energiju žudnje i želje. Iziskuje fluidan protok energije u tijelu. Iscijeliti se u svim dimenzijama druge čakre… emocijama, želji, kretanju, osjetima, užitku i potrebi… znači iscijeliti vlastitu seksualnost.

Seksualno iscjeljenje iziskuje ravnotežu između obuzdanosti i protoka. Većina mehaničkih seksualnih disfunkcija, kao što su impotencija, nesposobnost postizanja orgazma ili preuranjena ejakulacija, odražava nesposobnost obuzdavanja uzbuđenja ili predavanja uzbuđenju. Ti problemi nisu samo seksualni nego su i energetski te se najčešće odražavaju u ostatku osobnosti. Rad na tim energetskim obrascima u tjelesnom oklopu istodobno može rješavati seksualne probleme.
Seksualno iscjeljivanje obuhvaća kretanje od mehaničke aktivnosti seksa u uzvišenu kvalitetu Erosa. Seksualno iscjeljivanje obuhvaća ponovno ispreplitanje jedinstva seksualnosti i Erosa.

Eros je tajanstvena sila, traži predaju nepoznatome i treba emocionalnu i tjelesnu sigurnost.
Seks bez Erosa je prazan i mehanički, funkcionira snagom volje, što s vremenom iscrpljuje. Seks s Erosom hrani volju. Postajemo prožeti energijom, nadahnuti na promjene, učenje i posezanje dalje od granica koje smo prethodno prihvaćali.
Otvara se volja za promjenom i za protokom, te pravom na osjećanje.