NAJAVA NOVE RADIONICE “Povjerenje u život” 05.05.2018.

Rođenje je ulazak u život te početak individualnosti.
To je prvi korak našega životnog putovanja i snažno utječe na naš stav o tom putovanju. Novorođenče prilično dugo nije svjesno te individualnosti. Prvih pet do šest mjeseci ostaje u stanju sjedinjenog identiteta te ne poima zasebno sebe. Majčino tijelo, glas, dodir i općenita prisutnost dijelovi su sjedinjenog doživljaja života.
Majčino stanje i stanje okruženja doslovce postaju prvi doživljaj samoga sebe. Ako je majka topla i puna pozornosti, a okruženje ugodno i izvor potpore, tada tako doživljavamo sebe. Promjena koja teče kroz nas je topla, uzbudljiva i pozitivna. Ako je majka hladna i okrutna, a okruženje bolno, naši prvi doživljaji života imaju negativan naboj.

Ako refleksne tjelesne geste i zvukovi (kao što je plakanje) urode olakšanjem u obliku hrane, topline i ugode, kontinuitet unutarnjeg i vanjskog ostaje neprekinut, a sjedinjeno stanje nastavlja se sve dok svjesnost i motorički razvoj ne omoguće početak odvajanja. Ako dijete nije sposobno postići zadovoljenje svojih potreba, u njemu raste nepovjerenje prema vanjskome svijetu, disocijacija od unutarnjeg svijeta i osjećaj bespomoćnosti te nesposobnosti u srži njegovog bića. Potreba za time da unutarnji i vanjski svijet ostanu usklađeni, za malo dijete iznimno je velika u predstojećim godinama, ali osobito u razdoblju nepostojanja razlučenosti. Ako nam instinktivni porivi ne donose ono što nam je potrebno da bismo preživjeli, prestajemo im vjerovati ili ih zanemarujemo te svijet počinjemo doživljavati kao neprijateljski nastrojen. Ne vjerovati vlastitim osnovnim instinktima znači suprotstaviti se dubokoj srži vlastitog tjelesnog bića. To nas suprotstavlja našemu temelju i svijetu prirode.

Erikson je tu prvu životnu borbu odredio kao «povjerenje nasuprot nepovjerenju», a njezino zdravo razrješenje opisao je kao osjećaj nade.

«Nada je postojano vjerovanje u ostvarivost iskonskih želja.»
Nada nam pruža samopouzdanje, entuzijazam, pozitivno razmišljanje i uzbuđenje zbog života. Posrijedi je neizostavna biti potrebna da bi se razvijali i napredovali.

 

RADIONICE U NAJAVI:

05.05.2018.
Naziv radionice: POVJERENJE U ŽIVOT
Voditelj: Tihana Ilić Prskalo
Trajanje: 10:30 – 17:30 h
Cijena radionice: 350 kn

 

02.06.2018.
Naziv radionice: ISTRAŽIVANJE ENERGETSKOG POLJA
Voditelj: Marina Nardin
Trajanje: 09:30 – 17:00 h
Cijena radionice: 350 kn

16.06.2018.
Naziv radionice: POVEZANOST
Voditelj: Tihana Ilić Prskalo
Trajanje: 10:30 – 17:30 h
Cijena radionice: 350 kn