Naš kapacitet za davanje i primanje često nije u ravnoteži, a nastaje u djetinjstvu i uvjetovan je odnosom s roditeljima i okolnostima u kojima smo odrasli. Odnos s roditeljima kreće se od davanja i primanja prema davanju i poricanju, odnosno od bezuvjetne prema uvjetovanoj ljubavi.

Kao odrasli, roditeljskoj ulozi pristupamo kroz uvjetovanu ljubav i manipulaciju. U ulozi roditelja koristimo uvjetovanu ljubav jer vjerujemo da svoju djecu pripremamo za život u društvu ispunjenom zahtjevima i uvjetima nužnim za preživljavanje i često u tom procesu biramo ulogu davatelja ili ulogu poricatelja. Na taj smo način kao djeca preživjeli. Te nam uloge ostaju u odrasloj dobi.

Poricatelj se boji da će ga poraziti, savladati, zagušiti, iskoristiti, napasti ili posjedovati. U djetinjstvu je na njih vršen pritisak i oni su naučili zaštititi se umjesto da se predaju. Davatelji imaju osjećaj da nisu dobili dovoljno njege i pažnje, dodira ili su puno ostavljani samima. Oni su naučeni udovoljavati, tražiti i manipulirati. Davatelji dobivaju malo pažnje, a poricatelji puno. Davatelji svoje roditelje vide kao loše i zlostavljače, a poricatelji kao ispravne, ali u zabludi. Zajednički im je strah. Davatelj se boji da ako prestane davati nitko ga neće htjeti, voljeti. Poricatelj se boji da ako prestane poricati, nitko ga neće htjeti. Davatelj kroz davanje kontrolira i pokorava, a poricatelj sebe vidi iznad i vjeruje da zaslužuje bolje. Ispod svega toga i jedni i drugi osjećaju se duboko nevoljeno.

Povećanjem prisutnosti možemo prepoznati u koju skupinu spadamo i radom na sebi svjesno odustati od loših obrazaca.

RADIONICE U NAJAVI:

14.04.2018.
Naziv radionice: ODNOS S AUTORITETIMA
Voditelj: Marina Nardin
Trajanje: 09:30 – 17:00 h
Cijena radionice: 350 kn

05.05.2018.
Naziv radionice: POVJERENJE U ŽIVOT
Voditelj: Tihana Ilić Prskalo
Trajanje: 10:30 – 17:30 h
Cijena radionice: 350 kn

 

02.06.2018.
Naziv radionice: ISTRAŽIVANJE ENERGETSKOG POLJA
Voditelj: Marina Nardin
Trajanje: 09:30 – 17:00 h
Cijena radionice: 350 kn

16.06.2018.
Naziv radionice: POVEZANOST
Voditelj: Tihana Ilić Prskalo
Trajanje: 10:30 – 17:30 h
Cijena radionice: 350 kn