Naši prvi autoriteti su naši roditelji, odnosno oni koji su se za nas brinuli nakon rođenja. Kako rastemo susrećemo nove autoritete kroz učitelje, profesore, trenere, šefove na poslu, pa čak ponekad i neke prijatelje koji se postavljaju u tu ulogu. Oni su nam potrebni u vrijeme dok smo djeca i dok rastemo i razvijamo se jer tada nemamo dovoljno iskustva i saznanja da se brinemo sami o sebi.

Većina ljudi provela je djetinjstvo s roditeljima, uronjena u odnose u kojima dominira uvjetovana ljubav. Ako smo dobivali samo podršku, a ne i kontrolu, naši će odnosi u odrasloj dobi biti bitno jednostavniji. Dok god preziremo, ljutimo se na njih ili izbjegavamo autoritete i dalje smo pod njihovim utjecajem i teško da ćemo sami stati u vlastitu snagu. Najčešća posljedica takvih odnosa jesu neiskrenost i osjećaj krivnje. Ako želimo imati kvalitetne odnose moramo raditi na ta dva razorna osjećaja.

Kada smo bili mali lagali smo kako bismo izbjegli kaznu, zaštitili sebe ili druge, i to najčešće roditelje. Ako se uspijemo riješiti te potrebe, odnosi postaju iskreni, živi, bez skrivanja te energija slobodno teče. Stvara se osjećaj opuštenosti i zadovoljstva.

Kada smo bili mali često smo bili ljuti na svoje roditelje ili odrasle koji su se brinuli za nas. Ako tu ljutnju nismo smjeli otvoreno pokazati, naučili smo je potisnuti kako bismo izbjegli kaznu ili ukor ili gubitak roditeljske ljubavi. Ostati bez te ljubavi jednako je smrti za malo dijete.

U odrasloj dobi nastavljamo potiskivati ljutnju prema partneru, šefu, prijateljima,… Kasnije najčešće nismo više svjesni tog potiskivanja. Takvu negativnu energiju često okrenemo prema van kroz „opravdano“ deranje na djecu, zaposlenike, partnera i slično. Ne možemo podnijeti da mi budemo loši pa onda svi ostali ne valjaju. Ne valja šef, država, susjed,…

Ako smo bili prisiljeni potpuno potisnuti svoje niže ja, okrenut ćemo ga protiv sebe. Pretvaramo ga u lijenost, inertnost, nezadovoljstvo sobom, samodestrukciju i slično.

Sukob s autoritetom nastavnika posljedica je učenikove osobne priče koju nosi iz ranog djetinjstva i odnosa s roditeljima. Ako je nastavnik toga svjestan, neće doživjeti ponašanje učenika osobno.

Da bi dijete bilo sposobno uvažavati autoritet bez straha ključno je da s autoritetom osjeća njegovu prirodnu moć, da ima u njega povjerenje, da se osjeti priznato i prihvaćeno takvo kakvo je.

Pozivamo Vas da se prijavite na radionicu ODNOS S AUTORITETIMA, koju ćemo odžati 14.04. od 09:30 do 17:00 h. Voditeljica radionice je Marina Nardin. Cijena radionice: 350 kn.