Očevi i majke su za dijete najutjecajnije osobe. Ako se oni međusobno vole i surađuju, ako imaju jasno određene uloge, djeca će se zdravo i skladno razvijati. Kada je to narušeno na bilo koji način, djeca doživljavaju razne emotivne poremećaje. Roditelji su u nekim slučajevima neprijateljski raspoloženi, prezabrinuti, ponašaju se odbojno ili posjednički i tek djelomično ispunjavaju svoje odgovornosti. Neke obitelji nemaju dobro izgrađen sustav vrijednosti. Svi ti uvjeti unutar obitelji utječu na razvoj djetetove osobnosti.

Iako je uloga majke u razvoju i odgoju djevojčice jako važna, odnos s ocem snažno utječe na razvoj kćeri. Otac je prva muška figura u njezinu životu, ali i glavna osoba koja oblikuje njezin odnos s muškim principom koji se krije u njoj samoj. Otac snažno utječe na njezinu jedinstvenost, individualnost i različitost. On je drugačiji od nje i njezine majke. Jedna od njegovih glavnih uloga u djetinjstvu je da izvede kćer iz zaštićenog svijeta majke u vanjski svijet. Njegov stav prema poslu i uspjehu utjecat će na stavove njegove kćeri. On je uzor autoriteta, snage, odlučnosti, ustrajnosti, odgovornosti, načina odlučivanja, reda i discipline. Kada je djevojčica dovoljno stara, on se povlači da bi ona mogla dalje sama razvijati u sebi prenesene vrijednosti i ideale.

Ako je otac slab ne može se nositi s roditeljskom ulogom pa, iako ostaje fizički prisutan, sve prepušta majci. Isto se dogodi ako u potpunosti napusti svoje dijete ili ostaje prisutan, ali dijete ne dobiva očinski uzor jer je otac ovisan o nečemu. Moguć je slučaj da ne mari za dijete jer mu je sva pažnja na njemu samome ili se ponaša loše prema djetetovoj majci i prema djetetu.
Suprotno tome postoje prestrogi očevi. Ovakvi očevi su pretjerano kruti, autoritativni, teški, hladni te ponekad ravnodušni. U odgoju naglasak stavljaju na poštivanje reda i discipline te na poslušnost, dužnost te poštivanje normi i pravila. Često osim riječima, znaju dijete i fizički kažnjavati. Vjerojatno se na isti način i u njihovoj obitelji sve rješavalo. Teško se nose s osjećajima, kreativnošću i spontanim izražavanjem. Djevojčice takvih roditelja vrlo rano nauče odvojiti se od svoje osjećajnosti i spontanosti te odbaciti svoj ženski instinkt. Ovi očevi znaju imati visoka očekivanja, pa djevojčica nauči da mora biti najbolja u sportu, školi, nikada ne smije pogriješiti, ukratko mora biti najbolja u svemu.

Strogi očevi najčešće odabiru žene koje su ostale u ulozi djevojčice, koje ne mogu izraziti sebe i svoju žensku stranu u tom odnosu. Upravo iz tog razloga, njihovo dijete preuzme više očevih osobina, a majčinu nježnost, intuitivnost i osjećajnost potisne i nauči doživljavati kao slabost. Ako je otac u većini situacija na dječje suze reagirao neprihvaćanjem, vrijeđanjem ili ironijom, odrasla žena će na sve moguće načine pokušati pobjeći od svoje slabosti.

Kada je očev odgojni stil preslab tada odrasla žena ostaje u ulozi djevojčice te takve žene rijetko postavljaju granice sebi ili drugima i boje se neuspjeha i uspjeha. Često ostaju u nezadovoljavajućim vezama jer misle da same ne bi mogle živjeti, te imaju nisko samopouzdanje i samopoštovanje. Često su slabe u odlučivanju i donošenju odluka i ponekad mogu biti sklone nekoj ovisnosti poput prekomjernog jedenja, rada, vježbanja, bježanja od osjećaja samoće.
Žene koje ostaju u ulozi djevojčice najčešće privlače muškarce koji će ih moći voditi, pomagati im, usmjeravati ih te poticati u njihovim ciljevima. Najčešće traže u svojim partnerima mušku snagu koju su kod sebe potisnule.

S druge strane, presnažna žena je suprotna strana iste medalje. Ona je u sebi potpuno usvojila muška načela, ali pritom potisnula svoj drugi dio – ženstvenost i osjećajnost. Ona je kruta, sklona pravilima i strogoj disciplini. Često je perfekcionist i ima visoka očekivanja od sebe ili drugih. Takve su žene samokritične i kritične prema drugima. Istovremeno su sposobne zaraditi novac, brinuti o sebi, ali odbacuju osjećaje i bilo kakvu slabost. Najčešće odaberu partnera koji je slab i kojemu treba stroga mama koja ga može voditi i postavljati granice.
Snažna žena zna kako zaraditi novac, ostati jaka i držati sve pod kontrolom, no ispod svega toga ona ne zna kako vratiti strast u svoj život, te osjetiti istinsku slobodu i povezanost u sadašnjem trenutku. Potrebno je srušiti vlastitu iluziju sigurnosti i kontrole te se uputiti u otkrivanje nečeg novog i neistraženog.

RADIONICE U NAJAVI:

Datum: 17.02.2018.
Naziv radionice: ZAGRLI SVOJU ŽENSTVENOST
Voditelj: Marina Nardin
Trajanje: 09:30 – 17:00 h
Cijena radionice: 350 kn

10.03.2018.
Naziv radionice: PRIHVAĆANJE SEBE
Voditelj: Tihana Ilić Prskalo
Trajanje: 10:30 – 17:30 h
Cijena radionice: 350 kn

14.04.2018.
Naziv radionice: ODNOS S AUTORITETIMA
Voditelj: Marina Nardin
Trajanje: 09:30 – 17:00 h
Cijena radionice: 350 kn

05.05.2018.
Naziv radionice: POVJERENJE U ŽIVOT
Voditelj: Tihana Ilić Prskalo
Trajanje: 10:30 – 17:30 h
Cijena radionice: 350 kn

 

02.06.2018.
Naziv radionice: ISTRAŽIVANJE ENERGETSKOG POLJA
Voditelj: Marina Nardin
Trajanje: 09:30 – 17:00 h
Cijena radionice: 350 kn

16.06.2018.
Naziv radionice: POVEZANOST
Voditelj: Tihana Ilić Prskalo
Trajanje: 10:30 – 17:30 h
Cijena radionice: 350 kn