Toliko mnogo životnih problema nastaje zbog premalo ili previše nečega. Provodimo živote u potrazi za zlatnom sredinom.
Način na koji se netko nosi sa stresom, negativnim iskustvima ili traumama obično se može svrstati u dvije kategorije: povećanje energije i pozornosti u namjeri borbe sa situacijom ili povlačenje energije s namjerom izmicanja iz situacije.
Moguće je procijeniti koju strategiju osoba ima samo gledajući strukturu tijela ili ispitujući njene navike. Je li tijelo toliko napregnuto do točke kronične napetosti? Brine li se osoba svaki put prekomjerno? Je li kompulzivna oko detalja i previše organizirana? To su obrasci previše svega u strategiji suočavanja i zagušenosti energetskih centara. Nasuprot tome, ako osoba ima obrazac povlačenja iz situacija, ako je nejasna, nepouzdana ili previše promjenjiva, s tijelom koje je mlohavo, opušteno ili mlitavo, najvjerojatnije je premalo svega i energetski centri su potpražnjeni.

Terapeut tjelesne somatike Stanley Keleman to opisuje na sljedeći način: “Kod osoba s prenaglašenim odgovorima na situacije iz okoline membrane se zgusnu ili skrute na takav način da okolina ne može prodrijeti unutra niti išta iznutra može izaći. Potpražnjene strukture imaju nepovezane i porozne membrane, tako da svijet lako “napada” osobu ili osoba “curi” u svijet.”
Ovu temu možemo promatrati i kroz obrasce izbjegavanja ili prekomjerne kompenzacije. Izbjegavanje vodi u potpražnjenost čakri, a prekomjerna kompenzacija zagušava čakre.

Izbjegavajući odgovor na situacije iz okoline najčešće nastaje kad osoba nije dovoljno razvijena da u potpunosti profunkcionira u nekom određenom području, pa izbjegava sve situacije koje bi je mogle tamo dovesti. Netko tko je imao ranu fizičku traumu povlači se iz svog tijela i ima problema u nošenju s fizičkim svijetom. Osoba koja ne osjeća svoju snagu učinit će sve da izbjegne konflikt. Osoba koja je rasla u izolaciji i zanemarivanju vjerojatno nije naučila kako se uspostavljaju odnosi (prijateljski ili partnerski) pa će zatvoriti svoju srčanu čakru i socijalno se povući.

Zagušena čakra je previše zatrpana i ne može korisno funkcionirati. Poput prometnog čepa, čakra je zatvorena zbog prenatrpanosti, energija postaje gusta i stagnantna. Potpražnjena čakra ima ograničenu energiju i ostaje prazna, skučena i beskorisna.
Vjerojatno je da ćemo se u životu suočavati prenaglašeno u nekim područjima, a potpražnjeno u drugim. Oba načina lošeg funkcioniranja imaju nešto zajedničko, a to je da su se oba razvili kao rezultat strategije suočavanja sa stresom, traumama ili neugodnim iskustvima. Oba ograničavaju slobodan protok energije kroz sustav i blokiraju cjelovitu ekspresiju toka oslobađanja i toka manifestacije. Oba rezultiraju disfunkcionalnim ponašanjem i zdravstvenim problemima.

RADIONICE U NAJAVI:

Datum: 17.02.2018.
Naziv radionice: ZAGRLI SVOJU ŽENSTVENOST
Voditelj: Marina Nardin
Trajanje: 09:30 – 17:00 h
Cijena radionice: 350 kn

10.03.2018.
Naziv radionice: PRIHVAĆANJE SEBE
Voditelj: Tihana Ilić Prskalo
Trajanje: 10:30 – 17:30 h
Cijena radionice: 350 kn

14.04.2018.
Naziv radionice: ODNOS S AUTORITETIMA
Voditelj: Marina Nardin
Trajanje: 09:30 – 17:00 h
Cijena radionice: 350 kn

05.05.2018.
Naziv radionice: POVJERENJE U ŽIVOT
Voditelj: Tihana Ilić Prskalo
Trajanje: 10:30 – 17:30 h
Cijena radionice: 350 kn

 

02.06.2018.
Naziv radionice: ISTRAŽIVANJE ENERGETSKOG POLJA
Voditelj: Marina Nardin
Trajanje: 09:30 – 17:00 h
Cijena radionice: 350 kn

16.06.2018.
Naziv radionice: POVEZANOST
Voditelj: Tihana Ilić Prskalo
Trajanje: 10:30 – 17:30 h
Cijena radionice: 350 kn