Ostati prisutan prilikom zahtjevnih i konfliktnih razgovora jedan je od najvećih izazova. U idealnim uvjetima počinjemo razvijati taj kapacitet kroz djetinjstvo, prije nego poznajemo uopće riječi.

Svatko od nas je naučio kako se braniti, kako projicirati odgovornost na nekog drugog ili kako sakriti “posramljujuću” ranjivost. Na taj način smo aspekte sebe pospremili u “sjenu” i izgubili dodir s tim dijelovima kao dio sebe. To je naša PRVA DILEMA : projiciramo na druge da nose te odvojene dijelove nas.

Naša DRUGA DILEMA je: tako ne možemo držati vlastite emocije unutar sebe i čekati što će se odviti. Izgubili smo dodir s tijelom osjeta i njegovim potrebama. Iz tih razloga pribjegavamo obrascima protestiranja i reakcijama. Dakle REAGIRAMO umjesto da ODGOVARAMO.

Jer smo preplavljeni ili vlastitim osjećajima ili osjećajima drugih. Nema kapaciteta da pričekamo i zaista “očitamo lice s druge strane” i da se uskladimo s drugom osobom. Ne nalazimo riječi da izrazimo znatiželju za stvarnom istinom.

Vjerujem da su riječi medij koji nas zaista čini potpuno ljudima.

Riječi omogućuju razgovor koji potencijalno može riješiti neki emocionalni, praktični pa i politički problem.

Tu dolazimo do naše TREĆE DILEME: bliskost zahtjeva otvaranje i za ranjivost, voljnost da se podijeli unutarnji svijet, naši snovi, naši sramovi, naša povijest kao i naša stremljenja.

Zato svi trebamo praksu u sigurnom okruženju gdje možemo biti podržani i gdje nam je dozvoljeno da istražujemo i otkrijemo takav način komuniciranja.

Kada otkrijemo sebe u odnosu na druge, istovremeno otkrivamo stvarni kontakt s “drugima”. (Alexis Johnson).

Ono što želimo stvarati u “Centru Snaga namjere” je upravo takvo mjesto sigurnog okruženja gdje možemo iznova učiti razgovarati i graditi kontakt i kada nije “idealno”. Jer ako ne možemo iskomunicirati bez obrana i napada različitost doživljaja ograničavamo se na vrlo uzak krug bliskosti. Bez tog osjećaja gubimo sve više tlo pod nogama i svijet “postaje” opasno mjesto. Kao što je rekao M.Gandhi: Ako želiš promjenu u svijetu… postani ta promjena.

–> BESPLATNE UVODNE RADIONICE U LISTOPADU <–

7.10.2017. (sub) od 10:00 do 13:00 sati, radionica “Nauči razgovarati sa svojim stanicama”, voditeljica Tihana Ilić
* napomena: želite li se prijaviti na radionicu, pošaljite nam putem maila Vaše ime i prezime s naznakom “prijava”

 

28.10.2017. (sub) od 17:00 do 20:00 sati, radionica “Istraživanje 7 razina energetskog polja”, voditeljica Marina Nardin
* napomena: želite li se prijaviti na radionicu, pošaljite nam putem maila Vaše ime i prezime s naznakom “prijava”