Krunska čakra se odnosi na ljudsku povezanost sa svojom duhovnošću i na integraciju cjelokupnog bića. Ta vrsta duhovnosti je vrlo osobna i jedinstvena te nije određena dogmama. Mogli bi reći da je to stanje bića. U osobi izaziva osjećaj cjelovitosti, mira i vjere te svrhe postojanja.
Odvajanje duhovnosti od ostatka našeg života “tu i sada”, u tijelima i na zemlji, čini nas duhovnim beskućnicima. Negirajući našu temeljnu prirodu i namjeru da postignemo jedinstvo, vodi nas u potpunu kontradikciju – u rascjep koji sigurno ne ide ka cjelovitosti.
Da bi krunska 7. čakra funkcionirala treba biti ukorijenjena u zemlji. Kao suncokret koji upija nektar na kruni, ali ima stapku, lišće i korijenje.
Naša svrha je da zaista oslobodimo duh, ali isto tako da za taj duh zadržimo dom u našim tijelima, “tu i sada”, i to je pravi izazov za izbalansiranu 7. čakru.
Svijest je i krajnja destinacija i svrha putovanja, ono što nam omogućava da pogledamo u ogledalo naše duše i da opažamo vlastitu egzistenciju. Često mislimo da je svijest naša misao, ali zapravo se misli kreiraju iz svijesti. Isto tako podrazumijevamo svijest kao našu percepciju, ali svijest nije samo ono što opaža, nego pamti, izdvaja i integrira naše percepcije.
Tko to zaista čini? Tko iskušava osjećaj i kako to čini? To je misterija koju dotičemo kroz krunsku čakru, misterija koju se može jedino iskusiti, ne objasniti.
Mistici objašnjavaju svijest kao polje u kojem je položena cijela egzistencija. U to polje možemo iskoračiti kroz unutarnjeg svjedoka tj. unutarnjeg promatrača. To je esencija naše unutarnje svjesnosti.
Promatrač sjedi iza naših dnevnih aktivnosti, promatrajući bez prosudbe i promjene emocija. Svjedoči toku misli, impulsima i vezanostima. Taj svjedok je i iznad i ispod našeg tijela, iskustava, sjećanja i snova.
Postati svjestan promatrača, znači postati svjestan suštine, središta našeg bića. To je ključan unutarnji vodič.

Krunska čakra je naš operativni sistem koji nam pomaže da pročitamo značenje i smisao svih ostalih programa tj. svih ostalih čakri. Smisao nam daje osjećaj kako interpretirati, reagirati i organizirati.
To daje smisao i svrhu našem životu, tako da kreira širi kontekst u kojem možemo vidjeti našu egzistenciju.
Priroda našeg sistema vjerovanja određuje interpretaciju svakog događaja kojeg iskusimo. Ta interpretacija je vodeći princip u načinu kako uređujemo vlastiti život.

 

Naša vjerovanja formiraju našu stvarnost i obrnuto naša stvarnost formira naša vjerovanja.
Ono što odmaže balansiranom djelovanju 7. čakre jesu vjerovanja koja temeljimo na dječjim iskustvima, naročito iz ranog perioda gdje smo bili bespomoćni i ovisni o drugima. Zato što interpretacija tih ranih iskustava može dovesti do vrlo iskrivljenih sistema vjerovanja, koja onda u odrasloj dobi ograničavaju naš život.
Reprogramiranje rada krunske čakre zahtijeva da zaista pogledamo u naše sisteme vjerovanja i koliko su stvarni. To znači postepeno ljuštenje obrazaca i vjerovanja koja nam više ne služe, nego zaustavljaju rast i integraciju.