Element ove čakre je svjetlost. Zbog svjetlosti imamo mogućnost vidjeti tako da iz daljine možemo primiti informacije o obliku stvari oko nas. Ovaj čudesan čin viđenja osnovna je funkcija šeste čakre, ali ukazuje puno više od gledanja fizičkim očima.

 
Dok nam fizička percepcija govori da nešto postoji, samo unutarnji pogled nam može reći što je to.
Fizičke oči su organ vanjske percepcije, a šesta čakra se odnosi na mistično treće oko – organ unutarnje percepcije. Svrha šeste čakre jest da vidi, da pronađe način. Ona je put da dovede svjetlo svijesti u sve što postoji unutar i oko nas.

 
Svijest nam daje znanje što da učinimo. Bez vizije su naše akcije puki impulsi, ali s njom postaju kreativan čin volje u svrhu transformacije.
Ono što je jako bitno za ovu čakru je prepoznavanje obrazaca. Sve čakre nam dovode informacije, a zadatak šeste čakre je da te informacije sastavi u smislene obrasce.

 
Svaki put kad prepoznamo uzorak krećemo se prema cjelovitosti. Otvaranjem trećeg oka možemo vidjeti širu sliku, izlazimo iz egocentričnosti i pronalazimo dublje značenje u svemu oko nas. Razvojem unutarnjeg vida razbijaju se iluzije, integriraju snovi i započinje jasnoća i svjesnost koja nije dostupna u nižim čakrama. Ovdje imamo pristup široj viziji koja nam omogućava vidjeti svoj put prema kompletnosti.
Snovi povezuju svjestan i nesvjestan um, prema tome povezuju gornje i donje čakre. Snovi nam govore na simboličan način gornjih čakri, ali ono što simboliziraju su veze između naših “donjih procesa” (instinkta, osjećaja i impulsa) i većeg arhetipskog svijeta duha. Otkrivaju tajnu koja ujedinjuje duh i dušu, te individualno i univerzalno. Oni su doprinos šeste čakre cilju realizacije.

 
Da bi imali viziju, maštu i pronicljivost, moramo biti sposobni razmišljati na nove i kreativne načine. Snovi nam otvaraju puteve da stvari vidimo u novom svjetlu. Otkrivaju skrivene osjećaje i razumijevanje, želje i potrebe, odbijene dijelove sebe, sve što nedostaje za našu cjelovitost. Često donose odgovore na probleme koje svjestan um ne može riješiti i stoga postaju moćni duhovni učitelji. Otvaraju nas nečem većem.
Središnja funkcija šeste čakre je intuicija, nesvjesno prepoznavanje obrazaca.

 
Oni koji pokušavaju iznuditi intuiciju dobro znaju da se ne ponaša ovisno o volji, već o procesima otvorenosti i receptivnosti.Ako živimo isključivo u svijetu racionalnog uma onda je intuicija manje razvijena, a bez nje ne možemo dokučiti cjelinu ili suštinu nečega.

 
Razvoj šeste čakre nam otvara mogućnost pronicljivosti, sposobnosti dodatne percepcije.Kad pronađemo svjetlo, zapravo možemo obasjati što god želimo