“Postoje prečice do sreće – ples je zasigurno jedna od njih.”

V. Baum

U srijedu smo u sklopu trogodišnjeg programa ‘Iscjeljenje’ kroz mapu plesne prakse Movement Medicine s našom suradnicom Tamarom Sertić otplesali ples 1. čakre. Ali zašto baš ples? images-2

Prva čakra govori nam o našem uzemljenju, o našim korijenima, o odnosu prema fizičkome, o osjećaju sigurnosti u našemu tijelu – našoj utjelovljenosti i svemu što nas okružuje.

Kako je jedan od glavnih demona prve čakre strah, tako postoje i različiti dijelovi nas koje od ranoga djetinjstva upravo zbog njega nismo uspjeli nastaniti.
I upravo zbog toga stapanje naših stopala s tlom, pokretanje životne u energije u tijelu, puštanje daha u naše kosti, stanice, mišiće i tkiva kroz pokret oživljavaju te dijelove i pomažu nam da se vrate u naš ovozemaljski dom – naše tijelo.

U drevnim tradicijama ples je neizostavan aspekt svake kulture. On je sastavni dio svakog rituala, bilo slavlja, radosti, tuge ili ljutnje. On je izraz odgovora ‘DA’ životu koji nas ponekad u svojim nedaćama može preplaviti te strahu koji nas može zamrznuti.

I kada naučimo naše korijene pustiti duboko u naše tijelo i tlo ispod njega, tek tada možemo uistinu sigurno i slobodno rasti u visine.

MOVEMENT MEDICINE  je plesna praksa koja se temelji na spoju raznovrsnih višestoljetnih šamanskih tradicija unutar suvremenog konteksta. U istraživanju vlastitih spontanih pokreta na plesnome podiju, ona nas dovodi do pronalaženja mudrosti vlastitoga srca, do utjelovljenih uvida onoga što uistinu jesmo te do užitka u otkrivanju kako ono što uistinu jesmo donijeti u svakodnevni život.

Movement Medicine je istovremeno i duhovna praksa u najjednostavnijem, materijalnom obliku. Ona nam pruža smjernice kako se povezati s vlastitim tijelom te na taj način posegnuti za direktnim iskustvom drevnog i dubokog znanja koje se nalazi u svakome od nas. Ponekad se to znanje tiče elemenata u prirodi, ponekad različitih emocija, arhetipova, ponekad odnosa sa samim sobom, sa zajednicom koje smo dio ili pak odnosa prema baštini iz koje potječemo, no bez obzira na temu njezin glavni fokus nalazi se upravo na sadašnjem trenutku – na onome što je naša istina koju nam šapuće vlastito tijelo kroz pokret.

ma

Naposljetku, čekaju nas plesovi i ostalih čakri, ali i plesovi svega onoga što nam život donosi.

Više o plesnoj praksi Movement Medicine u Zagrebu možete saznati ovdje.